Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Отказът на България да плати дълга си за “Бургас-Александруполис” ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти на руско издание

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

България заяви, че няма да плати на Русия “нито лев” от задълженията си по проекта за петролопровода “Бургас- Александруполис”, пише руският електронен вестник “Газета”, като се позовава на изявление на премиера Бойко Борисов във вторник.  Сумата не е голяма - 6,2 милиона евро, но прецедентът е опасен, предупреждава руски експерт, цитиран в изданието.

По проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод се работи от 2007 г. През цялото това време България не вземаше участие в неговото финансиране. Руската компания “Транснефт” - участник в консорциума оператор на проекта, обеща да го замрази, докато българите не се разплатят. В началото на декември българският финансов министър Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заявиха, че България се оттегля от проекта. Тогава българските медии информираха, че всички задължения ще бъдат платени, пише “Газета”.

“За нас е трудно да коментираме думите на Борисов -  казва говорителят на “Транснефт” Игор Демин, цитиран в материала. - По-рано обаче на всички официални преговори България признаваше дълга, свързан с проектирането /6,2 милиона евро/ и не отказваше да плати. Българите обещаха да платят и тогава, когато заявиха, че излизат от проекта.”

Според източник на “Газета”, близък до “Транснефт”, Борисов може да е имал предвид неустойки (например за пропуснатите ползи), които Русия теоретично би могла да поиска от България.  “Руските акционери в “Бургас-Александруполис” обаче нямат намерение да искат никакви неустойки, подобни условия не са включени в споразумението”, отбелязва източникът.

“Ако България откаже да плати признатия по-рано дълг, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти” според “Газета”.

Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска конфликт както поради незначителния размер на сумата, така и защото Русия има интерес от България като партньор в проекта за газопровод “Южен поток”, коментира ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

Ситуация от рода на тази с “Бургас-Александруполис” обаче се формира и около АЕЦ “Белене”, която се строи от руската компания “Атомстройекспорт”. През лятото тя поиска от българската НЕК да плати работите, извършени до момента - по онова време претендираше за 58 милиона евро. В отговор НЕК заяви, че “Атомстройекспорт” й дължи 60 милиона евро за доставено оборудване. Сега строежът е замразен, а българските власти отложиха решението по въпроса за март, посочва “Газета”.

Според Симонов, в крайна сметка спорната сума може да достигне няколкостотин милиона евро. “Това е вече далеч по-сериозна сума за България. И с отказа да платят (предполагаемо дължимото, б. р.) за “Бургас-Александруполис” българите се опитват да създадат прецедент”, твърди руският експерт.

“Освен това, ако Русия се огъне в случая с България, това ще затрудни по-нататъшните й преговори с цял ред държави - например с Туркменистан по повод Транскаспийския газопровод”, добавя Симонов, цитиран в “Газета”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional