Свободата днес и тук 29 Юли 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Филмите на Иван Андонов - гледайте в БЛИЦ!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Блиц

 
Напусна ни големият български режисьор Иван Андонов. Пловдивчанинът е издъхнал вчера на 77-годишна възраст, съобщиха от семейството му.

Името на Андонов със сигурност ще остане завинаги в историята на българското кино. Той е режисьор на някои от шедьоврите в художественото ни изкуство. Благодарение на напредналите интернет технологии, БЛИЦ предоставя на читателите си възможността да се насладят още веднъж на няколко от най-добрите филми на Иван Андонов - "Инспекторът и нощта", "Самодивско хоро", "Покрив", "Дами канят", "Бяла магия", "Адио, Рио", "Вампири, таласъми" и... разбира се - "Опасен чар" и "Вчера".
ИНСПЕКТОРЪТ И НОЩТА (1963)


Манов, човек с тъмно минало и нисък морал е намерен мъртъв. Кой го е направил? Баев, когото съседите са видели да излиза от апартамента на Манов. Димов, който е замесен чрез определени документи или Жана, любовницата на жертвата. Инспекторът, който поема случая, след множество любовни разочарования съзнателно избира тази работа, която го превръща в отшелник, но самотата му не изключва контакти с хората, където той се разкрива като приятен и деликатен човек. Отношението му към Жана обаче е смесица от професионални задължения и симпатия. 


 САМОДИВСКО ХОРО (1976)

Малък провинциален град. Една от неговите забележителности е младият художник Павел Сираков. Той е открил първата изложба. Силно привлича вниманието картината "Самодивско хоро" - много голи жени, увлечени в самодивски танц. Местните ценители на изкуството са припознали в една от самодивите добропорядъчна съпруга. Скандалът е налице.

Шофьорът Кирил има една единствена цел в живота си - да построи дом, да осигури покрив на семейството си, така както би постъпил всеки истински мъж. Той не се спира пред нищо - прави черни курсове, краде строителни материали от обекта, където работи. Проблемите на бита са главната и единствена грижа на Кирил до момента, в който се влюбва в една циганка и това променя много нещата.

Чаровен инструктор по шофиране след развода си се отдава на лекомислени авантюри. И въпреки, че всяка от жените, които го ухажват, се опитва здраво да го впримчи, неотразимият Дон Жуан успява да излезе от всякакви капани... Филм за проявленията на еснафството от близкото ни минало, в който героите неистово се опитват да надхитрят действителния живот и да излязат от сивотата на едно сбъркано всекидневие.

Своеобразна фреска на картината в България през 20-те години. Многочислените герои действат според своето мислене. Далеч от цивилизацията те живеят по законите на природата, водени от нейните тъмни и добри сили.

Комедия, в която главният герой се препитава чрез най-различни измами. Обикаляйки из цялата страна, той омайва доверчиви жени с предложения за брак и в изобретателността си стига дотам, че когато милицията започва да го издирва, се обявява за умрял...

Разказаната от сценариста Владо Даверов лично изстрадана история за взаимоотношенията му с гимназията, в която е учил, очарованието на младите актьори-дебютанти, на които се е доверил режисьорът Иван Андонов, музиката и хитовата песен на Кирил Маричков превръщат "Вчера" в наистина култов филм за няколко поколения българи.

Архитект Стоев спечелва конкурс за проект в Рио де Жанейро. Открива се възможност да замине, но трябва да направи компромис - с него да пътува не младият му колега, а директорът. Връщайки се вкъщи, върху колата му пада един труп. Стоев прави опит да се отърве, като го скрива в храстите. Когато пристига, отново открива трупа в багажника. Постепенно архитектът разбира, че и други хора имат същия проблем. Оказва се, че това е трупът на някогашната им чиста съвест и всеки се сдобива с него, когато започне да лъже или отстъпва от принципите и истината. ПОКРИВ (1978)ДАМИ КАНЯТ (1980)БЯЛА МАГИЯ (1982)ОПАСЕН ЧАР (1984)ВЧЕРА (1988)АДИО, РИО (1989)ВАМПИРИ, ТАЛАСЪМИ (1992)

През пролетта на 1945 година войната още не е свършила, а в България комунистите вече са взели властта. Това е началото на комунистическата епоха - духовна нищета, експроприация, унищожаване на интелигенцията. В този хаос главната героиня, изпаднала актриса, иска с всички средства да се задържи на повърхността.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional