Свободата днес и тук 25 Юни 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прогноза за топ-рисковете през 2012 и за четири неща, които няма да се случат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
“Юрейжа груп”, сп. “Форин полиси”

Топ-рискове

1.   Краят на ерата “11 септември”

При глобализацията икономиката бе двигател на пазарите, а националната сигурност бе двигател на геополитиката. Но вече не е така. След финансовата криза през 2008 г., убийството на Осама бин Ладен, изтеглянето на американските войски от Ирак и определянето на срока, в който трябва да приключи войната в Афганистан, политиката и  икономиката ще се преплетат изцяло през 2012 г. Представители на политическите среди от цял свят през 2012 ще се тормозят предимно от икономическите рискове - кризата в еврозоната, темпа на възстановяване на американската икономика, растящата роля на Китай в глобалната икономика.  А играчите на пазара ще следят най-зорко политическите решения, особено взиманите тази година в Европа, Америка и Китай, защото недалновидното водачество на големите геополитически играчи поражда политически застой и несигурност.

2.   Кота нула и Близкият изток

Неспособността или нежеланието на големите държави да допринесат за уравновесяване на силите в района ще предизвика трусове в Северна Африка и Близкия изток, където нерешените религиозни и етнически напрежения крият заплаха от нови размирици. Липсата на надеждна регионална рамка за сигурност, продължаващите протести, застрашените автократични режими и огромните предизвикателства пред новите демократични режими ще засилят потенциалните заплахи. И докато тази динамика се проявява в Сирия, Египет, Ирак, Либия, Йемен и Бахрейн,  регионалните сили - Саудитска Арабия, Иран и Турция създават напрежение с боричканията за влияние.

3.   Еврозоната - “влакчето на страха” набира скорост В Европа през 2012 г. най-големият риск не е разпадане на еврозоната, а склонността на политиците да реагират плавно и постепенно, заради която нещата може да излязат извън техния контрол. Това е само началото на несигурността и нестабилността, на които станахме свидетели  през 2011 г.

4.   Съединените щати след изборите

Веднага след като бъдат преброени гласовете през ноември, законодателите ще вземат решения на стойност 5 трилиона долара, които ще засегнат данъците и бюджетните съкращения. Над инвеститорите надвисва неяснота - както за данъците и държавните поръчки, така и за по-широките последици от законодателните решения за икономическия растеж.

5.   Северна Корея: експлозия или имплозия Най-непрозрачната в света държава с ядрени оръжия навлиза в година на несигурност, борбите сред управляващите за власт и влияние набират сила.

6.   Пакистан: опасност от “разливане” на размириците Краят на ерата “11 септември” може да отклони вниманието от други горещи точки, най-опасната от които е Пакистан - раздирана от тероризъм държава с ядрени оръжия, управлявана от непопулярно цивилно правителство, с военни, които искат да се бъркат навсякъде, с политически мотивирани съдии и все по-опасно обкръжение от гледна точка на сигурността. Очакваното изтегляне на хиляди американски военни от Афганистан тази година ще разпали регионалните съперничества за печелене на влияние.

7.   Китай: настъпателно обкръжение

Растящото внимание на правителството на Обама към Азия ще насърчи съседите на Китай да проявят настъпателност към Пекин.  Надигащият се национализъм в Китай, развоят на политическия преход и нежеланието - или може би неспособността на режима да реши вътрешните дебати за ролята на Китай в света сочат, че Пекин ще е склонен да отвръща на провокациите с провокации през следващите месеци и да демонстрира и военноморска, и икономическа мощ.

8.   Египет: труден преход

Египет е застрашен от политически разпад тази година, тъй като се разгарят вражди между военните и цивилните политически сили - и ислямистките, и светските. Това ще подкопае стабилността, икономическото възстановяване и влиянието на Египет като регионална сила.

9.   Южна Африка: изгревът на популизма

Борбата за власт в управляващия Африкански национален конгрес ще забави и политическото, и икономическото развитие в период, когато кризата в еврозоната оказва силно негативно влияние върху търговията и валутата на Южна Африка.

10. Венецуела: избори без ясна победа

Голямото политическо събитие за Венецуела тази година ще са президентските избори през октомври. Ако е достатъчно здрав, за да води енергична кампания, сегашният президент Уго Чавес  вероятно ще ги спечели. Но независимо от изборните резултати перспективите за икономическа и политическа стабилност не са добри. Ако Чавес се спомине или се откаже от надпреварата, дълбоките разногласия между Чависткото движение и опозицията може да породят насилие.

 

“Юрейжа груп” набелязва и четири важни неща, които смята, че няма да се случат през 2012 г.:

През 2012 г. ще има политически преход в САЩ, Китай, Русия и Франция - четири страни, които заедно имат дял от почти 50 на сто от глобалния брутен вътрешен продукт и четири пети от гласовете на постоянните членове на Съвета за сигурност. Но това ще даде изненадващо малко отражение върху геополитиката и глобалната икономика.

Разпад на еврозоната - това може би е единственият преувеличен риск за 2012 г. Политическата воля за запазване на еврозоната остава силна сред всички големи политически партии в страните от ядрото на еврозоната, в почти всички страни от периферията на Европа, както и сред еврократите в множащата се европейска бюрокрация. Освен това няма ефикасен политически механизъм за разпадане на еврозоната.       

“Твърдо кацане” на Китай - има признаци за прегряване в икономическия растеж на Китай, но държавата разполага с инструменти и ресурси, за да се справи с краткосрочни премеждия и ще задейства всички механизми, за да не допусне сериозен спад, особено в период на решаващ политически преход.

Апокалипсис, предсказан от маите - такова нещо просто няма да има. А ако се случи, ще помолим да ни простите.

През следващите три седмици ще предложим още информация и идеи за всички тези рискове.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional