Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Ню Йорк таймс" коментира покушенията срещу ирански ядрени учени

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАНю Йорк, 12 януари /БТА/
    Докато в Израел и САЩ кипи дискусия за евентуален военен удар по Иран заради ядрената му програма, ускоряващата се кампания от покушения, бомбени атентати, кибератаки и дезертьорства там изглежда обезсмисля този дебат, пише днес "Ню Йорк таймс" по повод вчерашната гибел на ирански ядрен учен при бомбен атентат.
    Загиналият 32-годишен химик Мостафа Ахмади Рошан е бил един от ръководителите на обекта за обогатяване на уран в Натанз. Иранското правителство веднага обвини за атентата Израел и САЩ,
което обвинение Вашингтон също незабавно отхвърли, припомня вестникът. Американски представители отричат да имат някаква роля в операции за убийства, но се смята, че САЩ са заети с
други тайни дейности срещу иранската ядрена програма, пише вестникът.
    Подобно на въздушните удари с безпилотни самолети, които администрацията на Обама възприе като основна тактика срещу Ал Каида, многоаспектната кампания срещу Иран явно предлага алтернатива на войната. Тя най-малкото забавя (но не прекратява)  иранското обогатяване на уран, който е потенциално средство за изработване на ядрено оръжие, посочва "Ню Йорк таймс". Някои скептици смятат, че това ще втвърди позицията на Иран или ще стане прецедент за стратегия, която може да бъде използвана срещу САЩ и съюзниците им.
    Например според Карим Саджапур, експерт по Иран във Фондацията Карнеги за международен мир, някои от убитите изследователи може би са били ликвидирани от иранското правителство, защото са проявили симпатия към иранската опозиция. А и като че ли не всички те са високопоставени експерти, казва Саджапур пред вестника и изразява съмнение, че е възможно всички тези покушения напоследък, извършени  посред бял ден и на оживени места, да са дело на израелски агенти.
    "Ню Йорк таймс" цитира и мнението на Патрик Клоусън, директор във вашингтонския Институт за близкоизточна политика, според когото тайната кампания срещу предполагаемите ядрени обекти в Иран е предпочитана от Израел или САЩ тактика пред откритите въздушни удари. "Саботажите и покушенията са начинът, стига да можеш да ги извършиш", смята Клоусън. Според него тайните операции няма да предизвикат националистическа реакция в Иран, която би укрепила режима, а и тези операции ще създадат възможност Иран да отстъпи, като реши, че цената за сдобиване с ядрено оръжие е твърде висока.
    "Ню Йорк таймс" цитира и бивш високопоставен служител в израелскитe сили за сигурност, който твърди, че неяснотата около  това кой е отговорен за атентатите срещу ирански учени е много полезна. "Не можеш да докажеш, затова не можеш да отвърнеш на удара. Когато е съвсем, съвсем ясно кой стои зад атаките, тогава  светът се държи по различен начин", казва служителят, пожелал анонимност. 
 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional