Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Стачката в Нигерия обединява с популисткия си гняв различни класи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Джон Гембръл от Асошиейтед прес

Лагос, 12 януари 
    Протестът отначало привлече онези нигерийци, които едва преживяват, ровейки из купищата боклуци, за да намерят храна. Сега дълги колони от леки коли и скъпи мотоциклети са паркирани
близо до демонстрация, която събира над 10 000 души, разгневени от условията на живот в най-многолюдната страна в Африка.
    Националната стачка отначало започна заради удвоените цени на бензина, но вече въплъщава цялото недоволство от всички недостатъци в Нигерия. Демонстрантите крещят към всеки, който иска да ги чуе, за издълбаните с кратери пътища на страната, порутените училища и държавната корупция, която прави политиците  богати, а народа на богатата на петрол страна - беден.
    Демонстрантите казват, че желаят трайна промяна в Нигерия, окончателно скъсване с лидерите, които изпращат семействата си в  чужбина за медицински прегледи и за да получат по-добро
образование, докато останалите оцеляват с по-малко от 2 долара на ден.
     "Те искат да ни лишат от всичко. Те убиват бъдещето ни", каза Антъни Абанг, 32-годишен безработен, който участва в блокадата на шосе в Лагос.
    Президентът Гудлък Джонатан от 1 януари премахна субсидиите,  които поддържаха цените на бензина ниски повече от две десетилетия. За една нощ цените на бензиностанциите скочиха
повече от два пъти - от 1,70 долара за галон (45 цента за литър)  на поне 3,50 долара за галон (94 цента за литър). Цените на храните и транспорта също се удвоиха.
     Джонатан твърди, че мярката е необходима, за да спести на държавата около 8 млрд. долара годишно, които, както обещава той, ще отидат за крайно необходимите ремонти на пътища и други
публични проекти за благоустройство. Много нигерийци дори нямат електричество и чиста питейна вода.
    Гневът тласна някои демонстранти към сблъсъци с полицията, палене на барикади и нападения срещу държавни чиновници. Най-малко 10 души са убити. Вчера в Минна, столицата на централния щат Нигер, младежи атакуваха резиденцията на губернатора, принуждавайки го да избяга с хеликоптер. Тълпата уби и един полицай.
    Главният прокурор Мохамед Белло Адоке предупреди, че правителството "няма да се поколебае да приложи цялата тежест на  закона" срещу демонстрантите, замесени в насилие и заяви също, че стачката на основните профсъюзи нарушава съдебна забрана.
     "Продължаването й въпреки тази заповед е опасно за обществения интерес, понеже представлява открита покана за анархия", заяви Адоке в официална декларация.
    Освен това той заплаши държавните служители, че правителството ще приложи принципа "който не работи, няма да получава заплата" за онези, които се включат в стачката. Само че  заплатите на държавните служители в Нигерия и без това понякога  се бавят с месеци заради корупция и лош мениджмънт.
    В Лагос, икономическата столица на Нигерия с 15 милиона жители, стотици демонстранти вчера блокираха важен път към островите, където живеят богаташите. Един от протестиращите носеше плакат с текст: "Готови сме за гражданска война".
    Опасенията от насилие нараснаха, след като лидерът на раздикална ислямистка секта отправи предизвикателство към властта на президента в онлайн видеозапис. Заплахата на имам Абубакар Шекау, лидер на сектата Боко Харам, неизбежно ще влоши религиозното и етническо напрежение в страната с население над 160 милиона. Безредиците може да засегнат производството на петрол в Нигерия, която добива около 2,4 млн. барела дневно и е основен доставчик на САЩ.
     Бабатунде Огун, председател на един от големите профсъюзи на петролните работници, заяви вчера, че синдикатът планира ескалация на стачката.
    "Това означава в краткосрочна перспектива, че няма да има износ на природен газ, няма да има електроенергия, всичко ще замре", каза той.

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional