Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Понижената оценка на страни от еврозоната и на ЕФФС съживява полемиката относно рейтинговите агенции, датираща от над 150 години

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Кризата в еврозоната и главно решенията на рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс първо да понижи оценката на девет страни, приели еврото, а вчера да понижи и оценката и на Европейския фонд за финансова стабилност продължава да е водеща тема за чуждите издания.

Според шефа на ЕФФС Клаус Реглинг понижаването на оценката му с една степен няма да постави под въпрос способността му да оказва помощ на закъсалите страни и да отпуска заеми, пише вестник “Монд”. Френският вестник публикува нова порция от статии, посветени на понижаването на френската оценка и на ролята на рейтинговите агенции. Френският президент Никола Саркози призова опозицията да не вдига шум заради понижената френска оценка. Президентът не иска да бъде дестабилизиран от решението на Стандард енд Пуърс. Той дори контраатакува вчера от Мадрид, като прикани да се изчака и оценката на Мудис, след като се накара на журналисти, които го питаха за понижената френска оценка, пише вестник “Монд”.

Властта на агенциите трябва да се намали, допълва изданието.  Сега техните оценки не помагат при взимането на решение относно дадена страна, а са самото решение. Но когато агенциите сбъркат в преценката си, както стана с банката Леман брадърс, която допреди рухването си беше оценена с тройно А, или пък с Гърция, оценена до 2009 г. с едно А, верижната реакция от тези грешки върху финансовата система са неизчислими, допълва френският вестник.

Заради решението на Стандард енд Пуърс за понижаване на оценката на Испания и Италия например политиката на новите премиери Марио Монти и Мариано Рахой, която тъкмо започна да дава резултати, ще бъде подложена на съмнения, отбелязва още вестник “Монд” в статия, озаглавена “Нека се очистим от отровата на рейтинговите агенции”.

Изданието посвещава статия и на понижаването на оценката на Дания, случило се на два пъти през 80-те години. По онова време датчаните живееха добре, но на вересия, тоест разчитайки на кредити. Понижаването на оценката на Дания накара Копенхаген да приложи строги икономически мерки, за да си върне по-високия рейтинг. Това своеобразно лечение е известно в страната като картофеното лечение, защото мерките бяха обявени по времето на събирането на реколтата на картофи.

Действията на рейтинговите агенции съживяват полемика, датираща от над 150 години, допълва “Монд”, припомняйки по този начин, че първите подобни агенции, прародители на настоящите рейтингови компании, датират още от 19 век. През 1833 г.  французинът Южен-Франсоа Видок, след кариера в полицията, където е бил  началник по сигурността на Париж, създава детективско бюро за поверителна информация в сферата на търговията. Една от функциите му била да предоставя информация за онези, които искат заеми. Видок използва не особено почтени методи за изтръгването на тези информации и дори е осъден през 1843 г., защото е човек, който отказвал да отговори на въпросите му.

По повод понижаването на рейтинга на Франция вестник “Фигаро” пише, че вчера от Мадрид Саркози омаловажи решението на Стандард енд Пуърс и отправи целенасочен отговор към критикуващите го от левицата, които в петък бяха прекалено бъбриви, а в понеделник, когато Франция премина важен тест на пазарите, въпреки понижената оценка, запазиха мълчание, отбелязва “Фигаро”.

Според британския вестник “Гардиън” понижаването на оценките на редица страни от еврозоната ще напълни сърцето на континента с политическа отрова.

Вестник “Дейли телеграф” коментира понижаването на рейтинга на ЕФФС в статия със заглавие “Голямата базука на еврозоната беше разбита на пух и прах”. Фондът беше замислен да оказва подкрепа на задлъжнелите страни, но сега той самият се оказа в затруднено положение. Стандард енд Пуърс, решила да понижи оценката му,  обаче е силно критикувана в Европа. Оли Рен, европейският комисар по търговията, обвини всички рейтингови агенции, че са оръжията на американския финансов капитализъм.  Германският финансов  министър Волфганг Шойбле обвини рейтинговите агенции в прекалено голямо влияние и призова то да бъде намалено.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional