Свободата днес и тук 29 Юли 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Канада арестува морски офицер, заподозрян в шпионаж, и тръгна по руска следа, пише "Комерсант"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 18 януари /БТА/
    В разузнаването на канадските военноморски сили бе открит шпионин и тайните служби на Канада тръгнаха по руска следа, пише  в. "Комерсант".
    "Шумен шпионски скандал се развихря" според вестника в Канада след ареста на Джефри Делайл, офицер от военноморския флот, обвинен, че е предавал секретна информация на чуждо разузнаване.
    Според източник от канадското министерство на отбраната, цитиран от телевизия Си Ти Ви, Делайл в течение на пет години е действал в полза на Москва. Заплашва го доживотен затвор, посочва изданието.
    Младши лейтенант Делайл е задържан в петък на местопрестъплението, докато предавал секретни данни на чужденец.  Информацията по делото е засекретена по съображения за национална сигурност, но местни медии успяха да научат подробности, се казва в статията.
    Делайл е служил в най-голямата база на канадските военноморски сили в Халифакс, база на Атлантическия флот на Канада. И то в "Тринити", елитно подразделение от флотското военно разузнаване - имал е достъп до най-секретни данни не само за Канада, но и за партньорите й от НАТО. Служители на "Тринити" участват на практика във всички операции на алианса. Сред последните бе миналогодишната кампания в Либия, пише "Комерсант".
    "Разследването показва, че Канада е уязвима от заплахи на държави и организации, опитващи да подронят суверенитета й", цитира всекидневникът изявление на Робърт Полсън, шеф на федералната полиция.
    Канадските власти не разкриват за коя държава е работел Джефри Делайл. Медиите предположиха в началото, че става дума за Китай, арабски страни или дори за някоя международна терористична групировка. В понеделник вечерта обаче телевизия Си Ти Ви цитира източник от канадското министерство на отбраната, според който секретните данни са били предавани на руските тайни
служби. Събеседникът на телевизията допълни, че днес дейността на руското разузнаване в Канада е съпоставима по размах с тази от времето на  студената война, добавя "Комерсант".

(БТА)
   

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional