Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На президентските избори Финландия е готова за промяна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ленарт Симонсон от ДПА


Стокхолм, 20 януари

    В неделя във Финландия ще се състоят президентски избори. Съдейки по социологическите проучвания, за пръв път от три десетилетия финландците са склонни да не изберат кандидата на
Финландската социалдемократическа партия.
    Вече месеци наред начело е бившият финансов министър на консерваторите Саули Ниинистьо. В един момент подкрепата за него дори изглеждаше достатъчна, за да спечели още на първи тур. Но
след това тя се закрепи трайно на 40 процента и повечето анализатори смятат, че 63-годишният политик ще трябва да отиде на балотаж на 5 февруари.
    Той се бе кандидатирал за поста и през 2006 г. Тогава настоящият президент Таря Халонен, която вече няма право да се бори за трети шестгодишен мандат, го победи след балотаж.
    На следващата година Ниинистьо беше избран за председател на парламента - пост, който заемаше до 2011 г.
    През този период, но и като финансов министър между 1996 и 2003 г., той беше известен с това, че "казва, каквото мисли", заяви за ДПА Йоран Дюпсюнд, преподавател по политически науки във филиала на Университета Обу Академи в град Вааса.
    Например като председател на парламента той критикуваше размера на депутатските възнаграждения. По време на кандидатпрезидентската си кампания обаче  не беше толкова прям.
    Ниинистьо също така спечели симпатии и заради случилото се в личния му живот. Първата му съпруга умира в автомобилна катастрофа през 1995 г. и той сам  отглежда двамата им малки синове. Девет години по-късно Ниинистьо и единият от тях оцеляват след цунами в Източна Азия, покатервайки се на телефонен стълб. През 2009 г. той се жени повторно за над двайсет години по-млада от него жена.
     С оглед на комфортната преднина, на която според проучванията се радва Ниинистьо, надпреварата може да се окаже доста трудна за евентуалния му опонент на балотажа.
    Няколко дни преди първия тур на изборите в неделя ветеранът Пааво Вейрюнен от партията Финландски центъри кандидатът на Съюза на зелените Пека Хаависто, които са с еднаква подкрепа, си оспорват второто място сред конкураращите се за гласовете на около 4,4 милиона избиратели осем кандидати.
    Шестдесет и пет годишният бивш външен министър Вейрюнен влиза в парламента през 1970 г., а през 1975 г. става министър. Неговата кариера започва още в ерата на Урхо Кеконен - легендарния президент, който доминираше финландската политика десетилетия наред и беше държавен глава между 1956 и 1982 г. Оттогава конституцията беше променена и президентската институция беше лишена от доста от правомощията си.
    Финландският държавен глава има предимно представителни функции, но има голямо влияние във външната политика.
    От сегашните кандидати Вейрюнен разкри най-много от намеренията си, давайки да се разбере, че може би няма да се ограничи само в правомощията, които има по конституция, каза Дюпсюнд.
    Хаависто, както и Ниинистьо, получава по-голяма подкрепа от тази, която има партията му в парламента, което предполага, че е успял да спечели доверието и на други социални групи.
    Бившият министър на околната среда, който през 1999 г. се оттегли от правителството, през последните години работи като пратеник на ООН и Европейския съюз в няколко горещи точки по
света, включително Дарфур.
    Този опит може да му е много полезен като президент. През 2002 г. 53-годишният Хаависто регистрира партньорска връзка с мъж, с еквадорец. Макар че някои гласоподаватели може да се
отдръпнат от него заради този факт, той може да извлече и полза от него, харесвайки се на "по-младите избиратели и на живеещите в градовете", каза Дюпсюнд.
    Междувременно лидерът на националистическа партия "Финландците'' Тимо Сойни, която спечели много гласове на парламентарните избори през 2011 г., благодарение на евроскептичната си позиция, е малко вероятно да стигне до балотаж.
    Засега кампанията е разочароваща за Пааво Липонен - бивш премиер, изкарал два мандата на поста между 1995 и 2003 г., както и бивш лидер на социалдемократите. Той не се притесни да защити Европейския съюз и еврото, каза Дюпсюнд.
    Но социалдемократите, които са в управляващата коалиция, възприеха малко по-предпазлив подход спрямо ЕС в сравнение с времената, когато начело на партията беше Липонен. Затова евроскептично настроените избиратели на Финландската социалдемократическа партия може да предпочетат да се въздържат от гласуване, вместо да го подкрепят.
    Единственият член на правителстовото в надпреварата е Пааво Архинмеки от Съюза на левицата, който заяви наскоро в интервю, че ако бъде избран за президент, няма да носи фрак. Другите
кандидати, които са с малки шансове, са две дами - Сари Есая от християндемократите и Ева Биоде от Шведската народна партия.
 

(БТА)


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional