Свободата днес и тук 08 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Ню Йорк таймс”: Израел смята, че заплахата на Иран да отвърне на евентуален удар по ядрените си съоръжения е блъф

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Оценки на израелското разузнаване, подкрепени от проучвания на специалисти, хвърлиха сянка на съмнение върху широкоразпространеното схващане, че военен удар по ядрените съоръжения на Иран ще предизвика катастрофална поредица от събития като регионален конфликт, многобройни терористични актове и изключително високи цени на  петрола, пише днес на първа страница “Ню Йорк таймс”.

Оценките, с които до голяма степен са съгласни  най-високопоставени служители, навеждат на заключението, че заплахата от ирански ответен удар е отчасти блъф. Те играят важна роля в изчисленията на Израел дали да нанесе удар по Иран или да убеди САЩ да направят това, дори в момент, когато Техеран е изправен пред нови, тежки икономически санкции от страна на Запада, пише изданието.

Според вестника министърът на отбраната Ехуд Барак и премиерът Бенямин Нетаняху са приели тези анализи, разсъждавайки как да спрат решимостта на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Няма  въпрос в Израел, който да поражда повече напрежение, от дебата дали евентуален удар по Иран е разумен и осъществим.  Някои твърдят, че дори успешен военен удар само ще забави иранската ядрена програма и вероятно ще засили решимостта на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Служители от силите за сигурност са държани все по-далеч от журналистите и им се забранява да коментират Иран, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

Като се има предвид, че регионът е в хаос, а европейците се съгласиха на тежки санкции срещу Иран, стратегическите оценки бързо могат да станат невалидни. “Те са като кутия мляко - проверете датата на годност”, каза високопоставен служител, цитиран от американския вестник.

Но разговори с осем настоящи и наскоро оттеглили се високопоставени служители от израелските сили за сигурност доведоха до няколко предположения, пише вестникът. Първо: след като Израел поиска новите санкции, включително петролно ембарго и конфискуване на авоарите на иранската централна банка, той ще даде няколко месеца на санкциите да проработят. Второ, санкциите са възприемани в Израел като по-скоро незадоволителни. Трето, военна атака остава съвсем реален вариант и следвоенните ситуации са смятани за по-малко опасни в сравнение със ситуация, в която Иран притежава ядрени оръжия.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional