Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как се роди новият обществено-икономически „елит“ на България

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   

След 10 години президентът Петър Стоянов проговори
Историята на най-важната част от българския преход разказва книгата „Това се случи пред очите ми”

Издателство „Изток – Запад” пусна на книжния пазар „Това се случи пред очите ми” –  книга първа от двутомника на Йордан Василев, основател и първи гл. редактор на „Демокрация”, вестника на СДС. Това е поглед към близкото минало, разказ за промените след падането на комунизма и за събитията в България по време на президентския мандат на Петър Стоянов.
Премиерата на „Това се случи пред очите ми” в София ще бъде в понеделник, 6 -ти февруари, от 17.30 часа, във Военния клуб, а  в Пловдив - на 13 февруари, в хотел „Тримонциум”.
Редактор на книгата е Румен Леонидов, който участва в нея с няколко коментара и послеслов.
„Четейки книгата на Йордан Василев си припомних и изясних много неща, които и аз, като повечето българи, бях забравил. А забравата е оръжието, което жадните за власт и пари демагози винаги използват срещу ни.”, пише в послеслова си, озаглавен „Закъснял послепис”, Румен Леонидов. Според него е време да стигнем до по-дълбок прочит на най-новата ни история и да положим усилия да погледнем отвъд видимото, официалното, наложеното от казионната журналистика.
След 10 години президентът Петър Стоянов проговори и каза, че „нашият капитализъм бе заченат от хора, които не вярват в Бог и нямат никакви идеали...”. И понеже по възпитание са атеисти, в основите на този капитализъм няма нито един морален темел.
Какъв път извървява СДС от неформалните дружества през барикадите и властта до разцеплението? Как екс комунистите си върнаха властта? Каква е истината за драмата на 4 февруари 1997 г., когато страната е изправена пред гражданска война? - президентът Стоянов свидетелства от първо лице. Колко „законно“ бяха ограбени българските граждани и защо никой не разследва и не осъди отговорните за това?  Защо приватизацията у нас бе проведена така, че облагодетелства основно бившите комунисти и върхушката на ДС? Защо Жан Виденов се опъна на руския натиск, а Иван Костов им подари „Лукойл”?   Това са само част от въпросите, които поставя книгата. Отговорите авторът ще потърси във втората част на  „Това се случи пред очите ми”, която ще излезе през май.Йордан Василев, роден на 26 септември 1935 г., е български литератор и политик, автор на 15 книги, между които и две за Елисавета Багряна, в съавторство със съпругата му Блага Димитрова. През март 1948 г. семейството му е изселено от София. Следва българска филология, а през 1956 г. след въстанието в Унгария е изключен от Софийския университет, който завършва по-късно. Работи в сп. „Септември“ и  сп. „Литературна мисъл“, а по-късно и в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. През ноември 1988 г. е сред основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството и по-късно на СДС. Бил е депутат в 7 Велико Народно събрание и в 36 НС, в което е и председател на Комисията за национална сигурност. Основател и първи главен е редактор на в-к „Демокрация“.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional