Свободата днес и тук 29 Юли 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Петролните мултинационални групи са на огромни печалби, но се безпокоят за бъдещите резерви

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаел Донхаузер /агенция ДПА, 8 февруари 2012 година, Германия/


    Треската за петрол отново се разгоря в световната надпревара  за достъп до енергия. Петролните мултинационални компании могат да печелят много заради високите цени на суровия петрол, но в
централите им расте безпокойството откъде ще идват петролът в бъдеще.
    Става все по-трудно да се добереш до източници, които са лесно достъпни от икономическа гледна точка, а още по-важно - безопасни и по политически, и по технически причини.
    Световното търсене на петрол нараства. Иранският министър на петрола Ростам Каземи, чиято страна председателстваше ОПЕК през 2011 година, прогнозира повишаване от 1,1 милиона барела петрол
дневно на търсенето тази година, а 12-те големи производители на петрол, които са обединени в ОПЕК, очакват голямо увеличаване на търсенето на енергия до 2035 година.
    Главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли, обявявайки печалбата на компанията от 23,9 милиарда долара за 2011 година, прогнозира голямо нарастване на търсенето. Няколко дни по-рано
Royal Dutch Shell отчете чиста печалба от 30,9 милиарда долара, а ExxonMobil обяви в края на януари печалба от 41,1 милиарда долара.
    Цифрите могат да бъдат причина за задоволство, но никой изпълнителен директор не гледа на тях като на причина за успокоение. Днес над 90 % от суровия петрол се изпомпва от огромните държавни концерни в Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Иран - не от петролните мултинационални компании.
    Арабската пролет и кризата, свързана с Иран, показаха, че е изключително трудно да се прогнозира кой ще получи достъп до големите световни находища и на каква цена. Неопределеното положение в Либия, политическата несигурност в Египет, непредсказуемостта в Иран правят всеки план за бъдещето труден.
    Според годишния доклад на ОПЕК най-големите резерви сега са в ръцете на Венецуела, ръководена от левия лидер Уго Чавес, когото Западът определя като непредсказуем. Венецуелските запаси
се оценяват на 297 милиарда барела. Те са повече от резервите на Саудитска Арабия, която може да е надценила с 40 % своите запаси, според Уикилийкс.
   Exxon води съдебна битка във Венецуела заради компенсации за национализирането на петролни находища. Държавната PDVSA предлага 255 милиона долара, докато Exxon иска 7 милиарда долара.
    "Изключителна нестабилност" - по този начин главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Петер Фозер  определя световния петролен пазар. Фозер планира 60 нови проекта през идните години, които ще отключат 20 милиарда барела петролен еквивалент дневно, като 80 % от инвестициите отиват за проекти, свързани с изпомпването на петрол и газ при източника.
    Дъдли от BР обяви 12 нови тестови сондажи проучвания само за 2012 година - два пъти повече от 2011 година, а 6 големи проекта за добив трябва да започнат тази година. Необходимостта кара петролните мултинационални компании, които работят усилено за разработването на нови методи на добив, да добиват петрол не само от традиционните находища, но също да проучват нетрадиционни източници за тяхното "черно злато".
    Канада притежава огромни резерви от петролен пясък, от които петролът се добива само като се използва голямо количество енергия и вода. Китайската държавна компания Petrochina инвестира 5,4 милиарда долара в проекта като сигнал, че има вероятност той да бъде успешен.
    Освен петролния пясък, шистовият петрол представлява все по-голям интерес за сектора. Добивът му включва ускоряване на естествения процес, чрез който се образува петролът. Royal Dutch Shell е усъвършенствал до голяма степен технологията, но Фозер признава, че политиците и широката общественост все още трябва да бъдат убедена в ползите, като се имат предвид разходите за
опазването на околната среда.
    Грийнпийс и други природозащитни организации отдавна критикуват канадския добив на петрол от петролен пясък като една от най-мръсните форми на извличане на петрол, при които емисиите на вещества, предизвикващи парников ефект, са много по-големи отколкото при добива от по-обикновените резерви.
    Европейският съюз планира да въведе "климатична" такса на петрола от канадски пясъчни залежи, а британското правителство, според лондонския вестник "Гардиън", подкрепя канадците в
противопоставянето срещу налога.

/Превод от английски: София Ангелова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional