Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британският печат за двамата западни журналисти, които бяха убити в Сирия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Убийството на журналистката Мари Колвин в Сирия засилва натиска върху Асад с нарастването на цивилните жертви, пише днес в заглавие вестник “Гардиън”. Смъртта на дългогодишната кореспондентка на “Сънди таймс” и на френския фоторепортер Реми Ошлик на фона на нарастващите цивилни жертви в Сирия предизвикаха подновяване на призивите да се сложи край на режима на Асад. Смъртта сполетя двамата западни журналисти в деня, когато според опозицинни активисти над 80 души са били убити в обсадения квартал Баба Амро в Хомс, който е подлаган на ежедневен обстрел от три седмици.

По думите на Жан-Пиер Перен, кореспондент на френския вестник “Либерасион”, той бил заедно с Колвин и други журналисти в импровизиран пресцентър в Хомс, но напуснал преди няколко дни заедно с нея, след като бил предупреден, че армията готви офанзива и журналисти могат да бъдат взети на прицел. Колвин обаче изчакала, решила, че офанзивата срещу пресцентъра не се е случила и се върнала в Хомс. Перен съобщи, че пресцентърът имал генератор и слаба интернет връзка и бил единственият начин да се каже на света какво се случва. Той заяви, че армията издала заповед да се убият всички журналисти, които стъпят на сирийска земя. Журналистите знаели също за засечени разговори между сирийски офицери, които наредили да бъдат убити всички репортери, намиращи се между ливанската граница и Хомс, и смъртта им бъде представена като резултат от сражения между терористични групи.

Колвин използвала уебфорум, за да направи последната си, както се смята, публикация завчера. “Мисля, че информациите за моето оцеляване може да са преувеличени”, пише тя. “В Баба Амро.  Отвратително е, не мога да разбера как светът може да стои безучастно, би трябвало да съм свикнала досега. Видях как бебе издъхна днес. От шрапнел. Лекарите не можаха да направят нищо.  Малкото му коремче само се повдигаше и спадаше, докато в един момент спря. Чувствам се безпомощна. И ми е студено. Ще се опитвам да предавам информация”.

Редакторът на “Сънди таймс” Джон Уидроу описа 56-годишната Колвин като един от най-големите межуднародни кореспонденти на своето поколение и изключителен журналист. По думите му тя не просто е искала да отразява събития, а да промени нещата и е смятала, че работата на журналиста може да постигне това и да предотврати много страдания. “В няколко случая мисля, че тя успя”, каза редакторът.

“Дейли телеграф” цитира майката на загиналата журналистка - Розмари, според която дъщеря й трябвало да напусне Сирия вчера, след като от редакцията на “Сънди таймс” й наредили да си тръгне заради опасното положение. “Но тя трябваше да остане. Искаше да напише още една история. Нейният завет е: “Бъдете вдъхновени и ангажирани с това, в което вярвате. И го вършете възможно най-цялостно, искрено и безстрашно”.

26-годишният Реми Ошлик, който също бе убит в Хомс заедно с Колвин, е френски фотожурналист, смятан за един от най-големите таланти от едно ново поколение от фоторепортери, пише още “Гардиън”. Миналия месец той спечели наградата “Уърълд прес фото” за “Битката за Либия” - серия фотографии от либийското въстание, а през декември миналата година печели голяма награда в Лил за работата си, свързана с Арабската пролет. “Да, очаквах да видя ужасни неща. И да, страхувах се”, цитира “Гардиън” думите на Ошлик за работата му в условията на война.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional