Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руснаците, които живеят в Лондон, са против Путин

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Джеймс Кумарасами, Би Би Си, 28 февруари 2012 г.


    Не само руснаците в Русия се вълнуват от възможностите в политиката на родната си страна. В Лондон някои членове на руската имигрантска общност пожелаха да изразят публично опозицията си срещу стремежа на премиера Владимир Путин да се върне в Кремъл след президентските избори в неделя.
    Един от тях е Евгений Чичваркин, бизнесмен милионер, който притежаваше една от водещите компании за мобилни телефони в Русия. Той бяга от родината си през 2008 г. след като е обвинен
в отвличане и изнудване - случай, който определя като уреждане на бизнес сметки.
    През 2010 г. обвиненията срещу него бяха свалени и макар да не смята, че е безопасно да се върне в Русия, реши отново да влезе в политиката, този път непряко.
    Спонсорира предизборна обиколка в Лондон от "Гражданина Поет", сатиричен руски театрален проект, който се присмива на Владимир Путин чрез адаптации на класическата руска поезия.
    Вече спечели много последователи в Ютюб, който според Чичваркин е "оръжие срещу режима на Путин".
    Той похарчи най-малко 20 000 британски лири (32 000 долара) свои пари, за да представи проекта на руската общност в Лондон.

Интернет дава възможност на тази общност да следи и дори да оказва влияние на събитията в Русия по начини, които не бяха достъпни за предишни поколения емигранти.
    Чичваркин прогнозира, че сегашните политически разделения в Русия ще доведат до кръвопролития по улиците и казва, че родната му страна е разделена между новото интернет поколение и мнозинството руснаци, които нарича "зомбита, които се събуждат след запой с бира и водка и си пускат Първи (контролиран от държавата) канал. Те не искат да мислят, да работят и да учат", изтъква Чичваркин.
    Той твърди, че няма политически амбиции, но подкрепя бизнесмена милиардер Михаил Прохоров на изборите на 4 март.

Путин наскоро предложи в Русия да има място като Ъгъла на говорещите в Хайд Парк в Лондон, където руснаците да могат свободно да изразяват политическите си мнения.
    На Ъгъла на говорещите в Лондон срещнах трима други руски емигранти,  които решиха, че е време да бъдат чути.

    Константин Пинаев и съпругата му Наталия Бахлина живеят в Лондон през последните шест години.
    Пинаев, който работи в областта на маркетинга, никога не е обръщал голямо внимание на руската политика до парламентарните избори през декември, когато вижда кадри с хиляди руснаци от средната класа, протестиращи в Москва.
    Той "усетил, че не може да стои безучастно" и организирал протест в Лондон, който по неговите думи събрал близо 600 души.
    Това е относително малък брой и много руснаци, които живеят в Лондон, продължават открито или мълчаливо да подкрепят Путин. Но протестът е още един пример за аполитични руснаци в началото,
които след това се ангажират в политическия процес.
    Наталия Бахлина отбелязва, че руската политика я интересува само когато колеги от работата й я закачат за мачовските снимки на руския премиер. Тя казва, че дори намирала на бюрото си снимка на премиера гол до кръста. Сега споделя ангажираността на съпруга си със случващото се в Русия.
    Собственикът на хедж фонд Сергей Гречишкин живее в Англия от 14 години, но е много далече от естествен опонент на Путин.
     "Ако Путин бе напуснал след два мандата в Кремъл, вероятно щеше да бъде възприеман като един от великите заедно с Петър Велики", каза Гречишкин. "Но той реши да остане и смятам, че именно заради това народът много се разочарова от руската демокрация", допълни той.
     Парламентарните избори го убеждават да протестира по улиците на Лондон.
     Гречишкин отбелязва, че политиката е глупаво нещо и е от интерес само за възрастните хора и онези, които изпитват финансови затруднения. Но смята, че има фундаментална промяна, след като знаменитости обсъждат политиката.
     С почти сигурното преизбиране на Путин Гречишкин смята, че малко неща ще се променят скоро  и че посланието на премиера  към последователите му, че външни сили искат да отслабят Русия, все още действа.
    Константин Пинаев и Наталия Бахлина се съгласяват. Наталия казва, че някои от старите им приятели в Русия не ги смятат за патриоти, след като живеят в чужбина, а Константин е ядосан от предизборните предупреждения на Путин за вредното влияние на външния свят.
    "Това, което наистина ме стъписва, е, че историята е същата като преди 40 години", казва той.
    "В началото на 90-те години хората осъзнаха, че са заобиколени от приятели, а не от врагове и че животът не е толкова труден. И сега, 20 години по-късно, реториката и посланията са едни и същи. /БТА/
     
/Йоана Бенишева/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional