Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Насилието в Сирия променя живота в турско гранично селце

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Асошиейтед прес

От поколения икономиката в малкото турско селце Хаджъпаша процъфтява с различни дейности, като животновъдството и търговията с цигари, внесени контрабандно през границата от Сирия в района с разхлабена сигурност.

Народното въстание в Сирия обаче променя това.

Борбата доведе до създаването на четири бежански лагера за сирийци по турската страна на границата, а Сирия подсили сигурността по границата.

Тези сирийски бежанци развалиха живота ни, каза 34-годишният жител на село Хаджъпаша - Ариф, чието основно занимание е контрабандата.

Заради тях полицията и войниците сега са навсякъде, каза Ариф, който отказа да каже фамилията си, за да не бъде разпознат от властите заради незаконната търговия, с която се занимава.

Контрабандистите се опасяват, че сирийските военни скоро ще затворят граничния район, сега, когато турското правителство осъди жестокостите, извършвани от сирийската армия.

Сирия също така не би искала районът да се превърне в транзитна точка за контрабандни оръжия или в сигурно убежище за бунтовниците от Свободната сирийска армия.

В допълнение към това границата с дължина 566 мили (910 километра) дълго време е била сцена на гранични спорове между двете страни, включително в района, където се намира Хаджъпаша.

Засега заради засилената сигурност намаля броят на стоките, пренасяни контрабандно през границата, и процесът стана по-опасен. Все още обаче незаконно се търгува с евтин бензин и цигари, купени от Сирия и продавани на местните изгодно.

Те не са по-добри, просто са по-евтини, каза 43-годишният Нихат Юнал, размахвайки пакет цигари, за които каза, че са внесени контрабандно в Хаджъпаша от хълмист район в Сирия точно до границата.

Турция казва, че не прощава за всякакъв вид нелегална дейност в граничните й райони и няма да позволи на бунтовници да използват територията й за извършване на нападения в съседни страни.

Около десет хиляди сирийци, избягали от жестоките правителствени мерки срещу въстанието срещу режима на сирийския президент Башар Асад, сега живеят в бежански лагери в Турция.

За Изеддин Челик, 60-годишен жител на Хаджъпаша, конфликтът е прибавил допълнително напрежение към и без това трудния живот.

Челик от дълго време продава шалтета и одеяла на пазарите в събота в селцето си, обградено от сирийски хълмове от едната страна, и от турски военни постове от другата страна.  Насилието в Сирия обаче стана причина местното население да спре да преминава границата и да пазарува в Хаджъпаша.

Насилието в Сирия също така не позволява на Челик да пътува в Сирия, за да гостува на роднините си там.

Може да чуеш оръжейна стрелба и бомбардировки сутрин.  А когато хората опитват да преминат границата, сирийската армия стреля по тях, каза Челик, чертаейки линии по земята с крака си, за да илюстрира граничния регион.

Те бяха свикнали да идват за Рамазана и ние бяхме свикнали да им гостуваме, посочи още Челик, имайки предвид мюсюлманския месец за пости, който приключва с пир със сладкиши за приятели и роднини.

Но сега кой иска да отиде там, където се водят сражения? Кой иска да купи нещо?, добави Челик.

Мохамед Муса, сирийски бежанец в Турция, изрази убеждението си, че контрабандистите имат основание в предположенията си, че сирийската армия скоро ще затвори границата, за да не позволи на бунтовниците да разширят сигурното си убежище.

В интервю пред един от четирите бежански лагера, в който журналистите не могат да влязат без специални разрешителни от турското правителство, Муса каза, че не е въстаник.

Ако имахме оръжие, щеше да е много по-различно, каза Муса.

Въпреки голямата критика, на която Сирия е подложена заради смъртоносните нападения срещу цивилни, и призива на Саудитска Арабия към другите страни да въоръжат опозиционните групи в Сирия, Муса е скептично настроен относно това, което ще се случи.

САЩ обещаха да помогнат, и Арабската лига обеща да помогне. Това обаче бяха само думи, каза той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional