Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Путин има възможност да направи промяна и не трябва да я пропилява

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАСофия, 6 март /БТА/
    Руските президентски избори и протестите след тях продължават да са водеща тема за чуждите издания.
    Владимир Путин е изправен пред множество предизвикателства и легитимността на избора му е оспорвана, пише американският вестник "Ню Йорк таймс". Сред тези предизвикателства са обвиненията за измами на изборите, отправени от международните наблюдатели и опозицията, която обеща да му попречи да изкара докрай 6-годишния си мандат. Докато Путин продължава да празнува победата си, той получи плесница в лицето от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те признаха, че на този вот е  имало по-малко крещящи нарушения отколкото на парламентарните избори през декември, но отчетоха, че Путин не е имал реална конкуренция и нечестно се е възползвал от парите, похарчени извънредно щедро от правителството в негова полза, допълва вестникът.
    Много от хората, излезли вчера на протести срещу преизбирането на Путин, се надяваха той да бъде принуден да се яви на втори тур и така да стане ясно, че е изгубил подкрепата на руснаците. Вместо това те трябваше да преглътнат официалните резултати, че Путин печели с близо 64 процента от гласовете на избирателите, извоювани, както твърдят наблюдателите, с масивни измами, отбелязва британският в. "Гардиън". Изборите и последвалите ги протести обаче доказаха, че Путин вече не е
силният човек на Русия. Разбира се Путин нямаше проблеми да фалшифицира вота само за да се увери, че няма да отиде на балотаж и че срещу няма да се надигне съперник. Но Путин вече не може да разчита, че жителите на Москва например ще реагират на случващото се с примиренчески фатализъм, предупреждава изданието в коментарна статия.   
    Твърденията за измами и нарушения бележат почти всеки руски вот в последните години, а дори и по времето на СССР. През последните 12 години на власт /8 като президент и 4 като премиер/ Путин имаше голямата възможност да подобри нещата, но той не успя да го направи, отбелязва вестник "Индипендънт". Но сега има една разлика - критиките по време на тази предизборна кампания дойдоха не от международните наблюдатели, а от истинска армия от загрижени руснаци, въоръжени с  мобилни телефони, с интернет връзки и с камери. Това "мъртво вълнение" на недоволството е още едно доказателство за появата на нови настроения в Русия.  Разликата  между Путин /64 процента/ и
кандидатът, останал на второ място, Генадий Зюганов /17 процента/ показва, че манипулациите на изборите бяха необходими дори за да спасят Путин от втория тур. Завръщането му в Кремъл беше помрачено, но той ще бъде следващия руски президент. Сега Путин има възможността на направи някакви промени и не трябва да я пропилява, отбелязва британският вестник.
    Ръководителят на кампанията на един от кандидатите за президент Михаил Прохоров вчера обяви, че планира да емигрира, отвратен от случилото се на изборите, припомня в друга статия "Индипендънт". На вота в Москва Прохоров остана на второ място след Путин. Той има 20 процента в столицата, а Путин  - 48. В национален план Прохоров получава едва 8 процента. Вчера той обяви, че планира да създаде нова политическа партия, която ще откликне на исканията на гневните руснаци.
    Путин увери руснаците, че ще поиска от председателя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров да провери твърденията за нередности и измами на изборите. Но в Русия Чуров е известен с прякора "Магьосника" заради очевидно магическите му способности да осигурява гладки избори за управляващите, припомня вестник "Дейли телеграф".
    В друга статия изданието отбелязва, че липсата на приятели и на въображение на Путин, както и политиката му в стил Студена война могат да излязат скъпо на страната.
    Харизматични лидери на продължаващите политически протести бяха арестувани тази нощ в Москва, след като отказаха да напуснат един от московските площади след протестен митинг. От страна на протестиращите това упорство беше тест, че те ще изпълнят ангажимента си да продължат борбата срещу Путин, въпреки че той спечели изборите с огромно мнозинство. За Путин арестите бяха мярка за утвърждаване на властта му и за изтъкване на намеренията му, отбелязва американският вестник "Вашингтон пост".
    Руските опозиционери се колебаят между бунта и примирението, предупреждава френският вестник "Фигаро". А докато чака да види какво ще предприеме в бъдеще опозицията, властта ясно показа
вчера, че няма да отстъпи пред протестното движение, допълва вестникът.
    С промяната на Русия трябва да се промени и Кремъл, пише френският вестник "Монд". Победата на Путин му остави  горчив вкус, защото дори в столицата той не получи абсолютно мнозинство. Това означава, че Путин вече не е господар у дома си и че на тези избори той трябваше да се бори, както никога досега не го беше правил, отбелязва вестникът.
    Италианският вестник "Кориере дела сера" цитира известния руски режисьор Андрей Кончаловски, според когото Русия е феодална страна. В интервю за изданието Кончаловски признава, че е гласувал за Путин, защото не е съзрял пораждаща доверие алтернатива в Русия и защото във всеки случай е по-добре да се направи опит да се повлияе на Путин да разреши най-трудния за разрешаване и най-комплексен проблем на страната  - смяната на системата на руските средновековни ценности.
    /Габриела Големанска/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional