Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Каузата на афганистанските жени - борба, подкопавана от политическите игри

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Жорис Фиорити от Франс пресКабул, 8 март 
    Десет години след падането на талибаните от власт, борбата за правата на афганистанските жени остава мъчна, спъвана от двусмисленото отношение на президента Хамид Карзай, който изглежда желае да допринесе за тяхната кауза, но защитава консервативните духовници, които смятат жените за "по-низши" от мъжете.
    В навечерието на Международния ден на жената - 8 март - напредъкът в тази сфера е осезаем в столицата Кабул и големите градове, където жените могат да работят. Някои, ходещи на високи
токчета, но покрити с воал, дори крият доста прилепнали дрехи под дебело манто.
    Ситуацията обаче остава доста различна в провинцията, особено в отдалечените райони, където обществото продължава да е силно традиционалистко и патриархално.
    Положението на жените там не се подобрява изобщо, дори в сравнение с управлението на талибаните в периода 1996-2001 г. или това на муджахидините между 1992 и 1996 г., когато им бяха
дадени малко права. В тези райони жените често стават жертва  на всякакви издевателства.
    Издигнат на власт от западняците, след като те прогониха талибаните от власт в края на 2001 г., президентът Карзай определи през януари проявите на насилие срещу жените като "подли" постъпки и увери, че "ще продължи да гледа сериозно на  този проблем, за да бъдат съдени виновните".
    В петък комюнике на Съвета на улемите - най-висшата религиозна власт в Афганистан - разпространено от президентството, даде повод за съмнение в искреността на тези декларации.
    Като се позовават на първа и 34-та сура от Корана, улемите  наистина твърдят, че "подигравките, тормозът и насилието, причинени на жени", са "забранени от исляма". Те им признават също така права на "достойнство и чест", "на собственост", "на търговска дейност", "на наследство", "на зестра", както и това да "избират своя съпруг" - права, често пренебрегвани в реалния живот.
    Те обаче припомнят, че "мъжът е главният, а жената - второстепенна" и че тя трябва "да избягва да се смесва с чужди мъже на различни обществени места като пазарите и офисите, както и по време на образованието си".
    Карзай подкрепи във вторник тези позиции, като каза на пресконференция, че "улемите само потвърдиха принципите и ценностите, които укрепват положението на жената и я поддържат". "Това е част от визията на нашата страна, включена в шериата (ислямското право), към който всеки афганистански) мюсюлманин се придържа", допълни той.
    Същия ден, доклад на Организацията за правата на човека и демокрацията в Афганистан осъди лицемерието на властите и по-специално "циничната политическа игра" на правителството, което според авторите прегръща каузата на жените по-скоро за да "продължи да получава" чуждестранна помощ, а не заради един "искрен и безрезервен ангажимент".
    На практика, възмущава се организацията, "исканията на екстремистките елементи, пребиваващи в президентския дворец, особено тези на съдебните институции и на улемите, винаги печелят срещу онези на международната общност".
    Закон срещу насилието над жени бе приет в Афганистан през 2009 година. Той обаче все още е прилаган много рядко от полицията и съдебната система, подчерта ООН през ноември миналата година.
    Случаят с Гулназ - афганистанка на около 20 години - наскоро стана новина номер едно за световния печат. Осъдена на три, а после на 12 години затвор за това, че изобличила съпруга на своя
братовчедка, който я изнасилил, младата жена в крайна сметка бе помилвана през декември, след като прекара две години зад решетките.
    Като обявиха нейното помилване, афганистанските съдебни власти обаче препоръчаха тя да се омъжи за своя изнасилвач, за да не попадне в опасност, след като бъде освободена, заради
заклеймяването в Афганистан на жените, станали жертва на изнасилване. Нейната съдба продължава да е несигурна.

Според неправителствената организация "Оксфам" 87 процента от афганистанките твърдят, че са станали жертва на физическо, сексуално или психологическо насилие или дори на принудителен брак.
    Голям брой неправителствени организации се опасяват, че правата на афганистанските жени може да бъдат загубени при евентуално завръщане на власт на талибаните, с които Карзай и западняците, които са на път да се изтеглят, преговарят за мир.
    Според някои наблюдатели скованата визия на представителите на властите за каузата на жените, като бъдат оставени настрана техните лични убеждения, е едно от средствата, използвани за
спечелване благоволението на бунтовниците. /БТА/
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional