Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Френският вестник "Мариан" коментира двойствената риторика на Никола Саркози за Шенген

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАПариж, 13 март /БТА/
    Френският президент Никола Саркози иска преразглеждане на Шенгенското споразумение, но в изказването си във Вилпент по този въпрос не спомена, че ревизия на това споразумение е в ход от близо година и че вътрешният министър Клод Геан отсъства от последното европейско съвещание, посветено на темата. Нещо повече, Франция вече не е против присъединяването на Румъния и България в Шенгенското пространство, пише днес в електронния си сайт френският вестник "Мариан".
    За да привлече гласовете на привържениците на Националния фронт на изборите, Саркози използва добрите си стари залъгалки от 2007 г. - имиграцията, несигурността. . .  Той изтъкна две основни изисквания - правителствена политика за Шенген, която извежда на преден план повече страните членки, отколкото Еврокомисията, и санкции, временно изваждане или изключване от Шенген на непокриваща изискванията страна в случай на миграционна криза. Саркози заплаши, че ако през следващите 12 месеца няма сериозен напредък в тази посока, Франция ще преустанови участието си в Шенгенските споразумения до приключване на преговорите, припомня всекидневникът.
     Сериозна заплаха, само че Саркози забравя, че ревизия на Шенген вече тече. Самият той даде тласък на този процес миналата пролет заедно със Силвио Берлускони след кризата с имигрантите
на остров Лампедуза.
    За нещастие на кандидат-президента, някои министри не изглеждат заинтересовани от ревизирането. Три дни преди изказването на Саркози Клод Геан пропусна заседанието на европейските си колеги, на което трябваше да приключат преговорите върху новата версия на Шенген.
    На европейската среща на върха на 1 март европейските лидери, сред които и Саркози, решиха за пореден път да отложат решението за приемането на Румъния и България в Шенген. . . за септември тази година. Начело на противниците на присъединяването на София и Букурещ стои Холандия. Франция обаче, която заедно с Германия дълго беше в този лагер, одобри приемането на двете страни. Поради изискването за единодушие за разширяването на Шенген, уви, това разширяване бе отложено.
    Във Вилпент Саркози настоява за преразглеждане на Шенген и повече правомощия за министрите, а в Брюксел вътрешният му министър пропуска съвещание, посветено на ревизирането на Шенген. Във Вилпент Саркози оплюва Европа без вътрешни граници, а в Брюксел утвърждава разширяването на свободното движение из Европа. Тук вече не става дума за амнезия, а за шизофрения, заключава авторът на  статията.
    /Десислава Иванова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional