Свободата днес и тук 22 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сирийският режим се държи въпреки критиките

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
/Кимбърли Дозиър от Асошиейтед прес


Вашингтон, 13 март, 
    Високопоставени американски представители, сред тях и самият президент Барак Обама, предричат, че дните на сирийския режим са преброени, но според неотдавнашни доклади на американското
разузнаване сирийският лидер разполага с армия, която е малко вероятно да се обърне срещу него, с приближени хора, които все още са му верни и със сирийски елит, който все още подкрепя управлението му.
    Макар че представителите на разузнаването не биха се ангажирали с прогноза кога точно ще падне режимът, сдържаната им преценка загатва за кампания, която ще продължи няколко месеца, ако не и повече, съпътствана от неизбежните човешки жертви. През последната една година сирийското правителство се опита да смаже народното въстание, вдъхновено от движенията от Арабската пролет. Според ООН убитите са повече от 7500 души.
    Сриващата се икономика в крайна сметка би могла да доведе до падането на Башар ал Асад от власт, имайки предвид увеличилите се двойно цени на храната, нарастващата безработица и
изчерпването на рафинираните петролни продукти. Но досега не е имало някакви масови протести заради недостиг на храна или на гориво, нито пък е имало някакво видимо забавяне на военните
действия поради липса на припаси, казват трима високопоставени представители от разузнаването. Те говориха по темата миналия петък при условие, че не се съобщава тяхната самоличност, предлагайки един поглед върху последните разузнавателни доклади и анализи относно кризата.
    Сателитни снимки показват ново ожесточаване на правителствените атаки, включително артиле-рийски обстрел на джамии, училища, игрища и болница в сунитските райони на Хомс, казаха източниците.
    В събота силите на Асад започнаха нова атака в северната провинция Идлиб - един от центровете на въстанието срещу президента. Военната операция засили страховете от нова офанзива като тази от миналия месец, след която падна Хомс.
    Кампаниите на армията накараха 2000 души да избягат през сирийско-ливанската граница, принудиха около 200 000 сирийци да напуснат домовете си и подтикнаха някои, включително
заместник-министъра на петрола и минералните ресурси, да избягат. Говори се, че са избягали и двама генерали.
    Но засега нито един от бегълците не е бил от приближените на Асад, не всички, които са го изоставили, са се присъединили към опозицията и няма никакви признаци за по-осезаема тенденция
елитите да оттеглят подкрепата си за него. В това число влиза не само алауитския клан на Асад, но и малцинствените групи на християните, кюрдите и друзите - всички те се страхуват от преследвания при евентуално управление на мюсюлманите сунити.
    Миналата седмица президентът Барак Обама заяви, че кръвопролитията предизвикват съжаление и нямат никакво оправдание, но даде ясно да се разбере, че той не подкрепя военни действия срещу Асад в този момент.
    "Схващането, че начинът за решаване на всеки един от тези проблеми е да изпратим военните ни сили, не беше правилно в миналото, няма да е правилно и сега", каза Обама. Той допусна, че Асад ще си тръгне без военна намеса отвън, но не даде индикации кога ще стане това.
    "Ще продължим да работим по този план с други страни", заяви Обама на пресконференция в Белия дом. "И аз вярвам, че накрая този диктатор ще падне, както паднаха и други диктаторите преди него."
    В петък министърът на отбраната Лион Панета заяви, че целта е върху Сирия да се окаже междуна-роден натиск. Той твърди, че икономическите санкции и дипломатическият натиск "имат значителен ефект върху Асад" и подкопават управлението му.
    Но дипломатическата мисия на пратеника на ООН Кофи Анан, който се срещна с Асад в столицата Дамаск, изглежда не отбеляза никакъв напредък. Асад каза на Анан, че всякакъв политически
диалог ще е обречен на провал, "докато действат въоръжени терористични групировки, които разпространяват анархия и дестабилизират страната", предаде държавната информационна агенция САНА. Опозицията също отказа да води диалог, заявявайки, че е невъзможно да се говори с Асад след неговите репресии.
    Анализаторите на разузнавателните служби са стигнали до заключението, че неорганизираната сирийска опозиция не представлява почти никаква заплаха за режима, като политическите лидери на Сирийския национален съвет /СНС/ са по-склонни да водят породени от тяхното его междуличностни битки, отколкото да работят като екип. Самозваната Сирийска свободна армия /ССА/ е съставена от сбирщина от най-разнородни местни групировки, въоръжени с леко стрелково оръжие, РПГ-та и самоделни взривни устройства. Бойците си набавят оръжие, вземайки го от военни складове, извършвайки нападения срещу армейски постове или като го внасят нелегално. Досега бунтовническата армия не признаваше политическото ръководство на бунтовническото движение.
    Срещу тях е изправена изключително професионална 330-хилядна армия, плюс запасняците, която е създадена и обучена за нахлуване в Израел. Макар че е поставена под натиск, тя изобщо не е пред разпад, казват представителите.
    Една от причините за относително ниския брой дезертьорства би могъл да е фактът, че избягалите войници не само ще останат без работа, но и техните семейства ще бъдат изложени на опасност от отмъщение. В добавка към личния състав армията разполага и с 4500 танка и около 500 самолета, включително и с бойни хеликоптери. Макар че представителите на разузнаването нямат доказателства тези вертолети да са били използвани в градските боеве, с които досега се характеризираше въстанието, те казват, че смъртоносните машини могат да бъдат вкарани в действие, ако бойните действия обхванат селските райони.
    Установяването на забранена за полети зона, която да помогне на бунтовниците, би означавало да се предизвика сериозната противовъздушна отбрана на Сирия. Добавяйки подробности към признанията на високопоставени правителствени представители тази седмица, източниците от разузнаването заявиха, че страната разполага със стотици зенитни батареи и хиляди преносими ракетни установки, които компенсират ниските технически възможности с огромния си брой.
    Сирия също така има и големи запаси от химически и биологични оръжия, разположени на над 20 места, казват други представители.
    Американските представители от разузнаването не потвърдиха този брой, но казаха, че смятат, че сирийските военни контролират всички тези обекти. Макар че САЩ не вярват, че Сирия ще използва оръжията във въстанието, източниците от разузнаването се страхуват от най-лошия възможен сценарий, при който правителството пада и оръжията попадат в ръцете на неколкостотинте сподвижници на Ал Каида, които се смята, че действат вътре в страната.
    Иран продължава да предоставя помощ на Асад, като го снабдява с автомати и други видове оръжие. Отначало иранците доставяха само несмъртоносни оръжия - от техника за борба с безредици, като сълзотворен газ и водни оръдия, до технологии за блокиране на мобилни телефони и за блокиране или наблюдение на социалните мрежи, използвани от бунтовниците, за да организират демонстрациите си.
    В миналото Иран снабдяваше Сирия с безпилотни летателни апарати, които страната използва за наблюдение, както и за прихващане на телефонни разговори и радио предавания.
    Асад продължава да гледа на себе си като на герой на арабския свят, изправен пред чуждестранен заговор за свалянето му от власт. Именно тази би могла да е причината сътрудниците на Ал Каида да не вдигат много шум, защото не искат да дадат на Асад кауза, която да обедини народа срещу екстремистите, за които той отдавна твърди, че стоят зад въстанието. /БТА/
    /Владимир Сахатчиев/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional