Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В. "Комерсант": Москва беше помолена от Вашингтон да информира Иран за последния му шанс да избегне войната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   Москва, 14 март /БТА/
  Москва беше помолена от Вашингтон да информира Иран, че насрочените за април преговори между Техеран и шестте световни сили (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) са последният му шанс да избегне войната. Това съобщава днес руският в. "Комерсант".
    "Насрочените за април преговори между Иран и шестимата международни посредници са последен шанс за Техеран да избегне войната. По информация на вестника молбата да бъде предадено това послание на иранските власти била отправена към руския външен министър Сергей Лавров от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Двамата разговаряха в понеделник в Ню Йорк, веднага след заседанието на Съвета за сигурност на ООН", пише "Комерсант".
    Точната дата и конкретното място на преговорите още се обсъждат, но дневният ред не е тайна: иранската ядрена програма и възможното й използване за военни цели, както и въпросът за допускане на инспектори на МААЕ до военния комплекс Парчин, отбелязва вестникът.
    Говорейки за вероятността за израелски и американски удар срещу Иран дипломати, включително руски, вече вместо неопределеното "ако" използват конкретното "кога". "Нахлуването ще стане до края на годината", заявил пред "Комерсант" преди заседанието на СС на ООН руски дипломат. "Израелците шантажират Обама, поставят го в интересно положение: или подкрепя войната, или сам се лишава от подкрепа (на влиятелното израелско лоби), добавя вестникът. След заседанието дипломатът спомена за още по-кратки срокове. По думите му през април ще се състои среща между Иран и шестте световни сили и американците настояват, че за Техеран това е последния шанс.
    В Москва официално предпочитат да не говорят за априлската среща като за "последен шанс". "Да се говори така, значи да се признае собственият непрофесионализъм. Никога няма последен шанс. Всичко опира до политическа воля и Русия прави всичко, за да не изчезне тази воля, а да се засилва", заявил пред "Комерсант" заместник-външният министър Сергей Рябков. Той обаче също признал, че проблемът с Иран има тенденция към влошаване. "Ескалацията е налице, включително чрез конкретни действия. Изводът е един: този, който изпитва съблазън да прибегне до силата на оръжието, трябва да се вземе в ръце и да работи за намиране на дипломатическо решение. Войната няма да реши проблема,  а ще създаде милион нови и ще има сериозни последици за много страни", цитира вестникът думите на Рябков.
    Впрочем, макар публично да призовава за мир, Русия за всеки случай вече се е подготвила за иранската война, отбелязва "Комерсант", като се позовава на собствени източници. "Ние сме разчели действията за евентуална война с Иран. Имаме мобилизационна готовност", заявил пред вестника служител в министерството на отбраната, пожелал анонимност. По думите му голямата опасност идва от евентуално нахлуване на огромно количество бежанци от Иран в граничещия с Русия Азербайджан.
Източникът отбелязал също, че бойни действия в Иран може да усложнят и без това сложната обстановка в Кавказ.
    Наличието у Москва на план за действия в случай на удар срещу Иран потвърдил пред вестника и високопоставен дипломат, участвал в подготовката му. По думите му програма с гриф "Свръхсекретно" е разработена от междуведомствена комисия с цел защита на гражданите на Руската федерация.
/ПТА/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional