Свободата днес и тук 01 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дългият поход на китайските киберпирати към тайните на западната отбрана

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
/Гуидо Олимпио, в. "Кориере дела сера", 13 март 2012 г./


        Дълъг китайски поход към тайните, който може и да е бавен, но е непрестанен и е позволил на китайците да съберат информация за шедьовъра на западната военновъздушна технология. Става дума за изтребителя F-35, разработван от САЩ в сътрудничество с други партньори, сред които Италия, и който беше в центъра на множество полемики заради високата цена.
        Операцията, както беше потвърдено от британския печат, е продължила 18 месеца, а може би и по-дълго. Тя е била поверена на  армия от невидими шпиони - китайски хакери в служба на китайската армия. Според една от версиите киберпиратите са проникнали в системата на английската компания BAE System, работеща по проекта на самолета, и са откраднали оттам ключово важни данни. Това е повторение на случилото се преди четири години, но в САЩ. Тогава властите признаха, че китайците са пробили защитата на три фирми, с които въоръжените сили са имали договор. Сега маневрите на шпионите са засегнали проекта и електронната апаратурата на F-35.
        Според друга версия хакерите, кръстени "сенките" или "киберагентите 007", са прехванали разговори на вътрешно заседание на BAE System, посветено на технологията на самолета и на неговите системи за комуникация. Когато пробивът бил открит, инженерите, проектирали изтребителя, е трябвало да се захванат отново на работа, за да препроектират техниката.  Следователно атаката на китайските интернет агенти 007 е нанесла значителни щети и е станала повод за допълнителни разходи по проекта F-35.
        Тази атака последва други подобни, не по-малко опустошителни. Китайски хакерски групи взеха на прицел западни личности и институции. От офиса на германската канцлерка Ангела Меркел до цели стратегически отдели и министерства в САЩ. Последната подобна атака, разкрита преди дни, беше свързана със създаването на фалшив профил във Фейсбук на адмирал Джеймс Ставридис - главнокоманващ на Обединените сили на НАТО в Европа и командващ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Хитра малка схема, целяща да се провери дали някой ще се хване на въдицата, ще се регистрира като приятел на адмирала във фалшивия му профил и ще започне да публикува компрометиращи информации и лични данни. 
        Но много по-подмолни са дейностите на "сенките", засягащи големите индустриални компании. Китайците се посветиха на тези операции методично. Те предприеха кибератаки срещу американските совалки, срещу стратегическите бомбардировачи и срещу технологията стелт, която прави самолетите невидими за радарите.
            В различни информации и доклади се говори още от края на 2007 г. как китайските шпиони са се интересували от бомбардировача B-2, от гореспоменатия F-35 и от суперизтребителя F-22 Raptor. Мисии, от които, както се твърди, са били извлечени значителни ползи. И наистина, когато китайските
военновъздушни сили представиха модела на своето последно летящо бижу - изтребителя J-20 - на мнозина се сториха очевидни неговите сходства с  F-22 Raptor, но и с руските МиГ. Всичко това води до извода, че китайците копират всичко, до което успеят да се доберат.
       Друг е въпросът дали копирането е успешно или става дума само за успешно копирана външност, лишена от успешно копирано съдържание. Според западното разузнаване Пекин има проблеми с
възпроизвеждането на военните транспортни средства, до чиито планове се е добрал и не успява да копира с точност техните способности. Но въпреки това Пекин опитва. И когато американците случайно изгубят нещо, китайците винаги са готови да снимат. Подобно нещо се случи в Сърбия през 1999 г., когато там беше свален невидимият  F-117. Неотдавна китайците са влезли в контакт с пакистанците, за да хвърлят поглед на останките от специалния американски хеликоптер, който се разби при нападението срещу пакистанското убежище на Осама бин Ладен. Възможно е иранците да са дали на китайците възможността да проучат и високотехнологичния безпилотен американски самолет RQ-170, който приземиха миналата година в пустинята.
        Това са все дарове от небето, които облекчават живота на китайските ловци на тайни, които иначе водят доста трудоемко ежедневие. Някои от тези "работници" не са залепени непрекъснато за компютърната клавиатура. Напротив, те трябва да се потрудят директно на терена. Там мисиите са поверени на невъобразими двойки, повечето с двойно гражданство, които се заселват насред
хълмовете на Калифорния, възможно най-близо до стратегическите заводи. Когато се запознаят с някои киберинженер, тези китайски специалисти го съблазняват с пари или с формите на някое красиво
момиче. Накрая искат сметката под формата на данни, качени на някоя флашка, на  документи, копирани на диск, или на сканирани на микрофилм информации, пратени по доверен куриер за Китай.
            Сега последното желание на китайците е да се доберат до най-модерните безпилотни самолети. Тези машини между впрочем интригуват и противниците на китайците. И напомнят например за
странния обир на 2 февруари на двама ръководни кадри на компанията Dassault. На гара в Париж някои им открадна куфарче, в което се намираха плановете за новия самолет на компанията - един вероятно поръчков обир, заплатен със сигурност много добре и който ще  донесе голяма полза на онези, които са го поръчали.
/БТА/
/Габриела Големанска/


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional