Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

И ДЗЕН, И БЛУС („Сезонът на плашилото”)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владо Трифонов

Това не е рецензия за стихосбирката на Едвин Сугарев. В неговия сайт  би прозвучало съмнително да оценявам негово произведение, пък и чух само няколко стихотворения (предстои да си я купя). 

 Не, това е опит да споделя нещо, което напоследък все по-рядко ми се случва: да видя човек, който се радва на нещо, създадено от друг – без да позира, без да се насилва, без да преиграва.

 Думата ми е за една жена, която наблюдавах, докато авторът четеше стиховете си. Слушах рецитацията, но гледах нея: как съпреживява строфите, търси скритото в тях и го намира.

 Усмихваше се с особена гордост, която аз тълкувах като гордост от съавторството. Поетът наричаше състояния, които тя, слушателят, медитираше като свои и се възторгваше,  от автора и от себе си, че така добре се чувстват в нещо, което е тяхно общо достояние.  

 На премиерата бе речено, че в стихосбирката имало много „дзен” и „блус”. Напълно възможно, след като дзен е във всичко: думи, предмети, дела и отвъд. Както и блусът. Жената, за която разказвам, беше дзен и блус едновременно - в онзи момент, на онова място.

 Аз също.

И се сетих за едни източно-родопски „дзенисти” и „блусари”, които срещнах през времето и знаеха да говорят като мълчат, сами поети на себе си. Ето ги, вместо рецензия:   

 

 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional