Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вестник "Гардиън" разполага с 3000 писма по електронна поща с тайни на сирийската първа двойка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Лондон, 15 март /БТА/
    Тайни имейли на семейство Асад хвърлят светлина върху режима в Дамаск в разгара на бунта срещу него, пише вестник "Гардиън".
    Изданието публикува имейли, представени като написани или получени от Башар Асад и неговата съпруга Асма. Британският всекидневник съобщава, че притежава 3000 подобни имейла. Екипът
направил проверка за установяване на тяхната автентичност и повечето са били приети за истински. Въпреки това изданието подчертава, че автентичността не на всички имейли е била проверена.
    Британският вестник се сдобил с писмата от неназован сирийски опозиционер. Те били "източени" от два адреса на електронна поща на семейство Асад, за които сирийската държавна телевизия вече обяви, че не са на първото сирийско семейство, опитвайки се да предотврати евентуално ново източване на кореспонденция.
    Писмата показват, че сирийският президент е получавал съвети от Иран и от хора, свързани с тази страна и с Хизбула. В имейлите се намеква  за предложения за изгнание от Катар. Имейлите освен това илюстрират луксозния начин на живот на първото сирийско семейство в условията на политическа криза и насилие.
    В един от имейлите, преведен на английски език, мъж, представен като съветник по комуникациите на Асад, му препоръчва какво да говори в реч, произнесена миналия декември, и допълва, че тези съвети се основават на консултации с голям брой хора, в това число и политически съветници на иранския посланик. В този имейл мъжът съветва Асад да използва силен и яростен език, да покаже, че оценява подкрепата на приятелски страни. Мъжът допълва, че сирийският режим трябва да разпространява повече информация относно военните си способности, за да обезсърчи опозиционерите.
    Друго послание, идващо от Халед ал Ахмед, представен като съветник на Асад за операциите в бунтовническите градове Хомс и Идлиб, призовава президента да прилага по-строга политика в
сферата на сигурността, за да върне контрола и авторитета на държавата. В това послание съветникът предупреждава Асад, че европейски журналисти са влезли нелегално през границата с Ливан и се намират в квартала Баба Амро на град Хомс.
    Президентът получил съвети и от Хусеин Мортада, влиятелен ливански бизнесмен със силни връзки с Иран. През декември той призовал Асад да престане да упреква Ал Каида за двойния бомбен атентат в Дамаск, станал ден преди идването на мисия на наблюдатели от Арабската лига в Сирия. Мортада  казал на Асад, че е имал контакти с Иран и Хизбула в Ливан, които споделяли неговото мнение.
    "Не е в наш интерес да се твърди, че Ал Каида стои зад тези операции, защото тези твърдения са един вид застраховка за американската администрация и за сирийската опозиция", пише ливанецът.
    Два имейла показват, че първата дама на Сирия е поддържала връзка с дъщерята на емира на Катар - Маяса Ал Тани. В единия от тях тя казва на Асма Асад, че възможността за промяна и развитие в Сирия е изгубена отдавна, но когато една възможност приключи, се отваря друга. Маяса изразява надежда, че не е прекалено късно за размисъл и за преминаване отвъд състоянието на отричане на всичко случващо се в Сирия. Във второ писмо от 30 януари тази година се съдържа оферта за изгнаничество в Катар, отправена към първата двойка.  В него Маяса казва, че е настъпил добър момент за първата двойка да си тръгне и да започне нормален живот.
    "Сигурна съм, че има много места, където можете да отидете, например Доха", пише дъщерята на емира.
    В имейл, разменен между Башар и Асма, се долавя и напрежението им заради случващото се в Сирия. В имейла Асма казва на съпруга си, че двамата заедно са силни и че ще преодолеят всичко заедно. После припомня, че го обича.
    В друг имейл между двамата Асад говори за обещаните от него реформи като за глупави закони за многопартийна система, избори и медии, което показва, според вестника, че той няма сериозни
намерения да извърши промяна в страната.
    От имейлите става също ясно, че Асад е създал мрежа от доверени сътрудници, които са му докладвали директно чрез писма до личния му адрес за електронна поща. 
    Става още ясно, че базирана в Дубай компания, наречена Аш Шахба, била използвана като главен канал за бизнеса на сирийското правителство, както и за частни покупки на Асма. Компанията имала регистриран офис в Лондон.
    От писмата се разбира, че Асад заобиколил санкциите на САЩ срещу режима му, като е използвал чуждестранни компании, за да купува музика и приложения от iTunes на Епъл. Асад обичал най-много да купува песни на британското поп дуо "Райт сед Фред", на американския кънтри певец Блейк Шелтън или на електро-рок бандата "Ню ордър".
    Някои от писмата били свързани с покупки по интернет от първата дама на скъпи лампи и абажури от "Хародс" в Лондон и на маси и друго обзавеждане за хиляди долари и с поръчки на скъпа бижутерия от Париж.
    Имейлите са от края на март 2011 г. до 7 февруари 2012 г. Тогава във входящата поща на Асад пристигнало заплашително послание, след като адресът бил хакнат от Анонимните, проникнали в редица сирийски правителствени имейли и адреси. Тогава кореспонденцията от и за двата имейл адреса секнала.
    /Габриела Големанска/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional