Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изборите в Русия - нито честни, нито справедливи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Европейският парламент не призна състоялите се в Русия президентски избори нито за свободни, нито за справедливи.  Поправките в този смисъл в приетата вчера проекторезолюция бяха внесени в последния момент. Предложенията за санкции срещу Москва обаче не влязоха в документа, пише днес в коментарна статия руският в. “Комерсант”. Според европейските експерти за Европейския съюз Русия се превръща “във втори Китай, с който може да се прави бизнес, но от когото няма смисъл да се искат демократични реформи”, отбелязва вестникът.

Окончателната версия на резолюцията се оказа доста по-остра от първоначалния проект. В текста, съставен от депутата от лоялната към Москва Партия на социалдемократите Ханес Свобода, се говореше само за “недостатъци и нарушения” при изборите, докато в приетия документ се казва, че изборният процес не е бил нито свободен, нито справедлив, тъй като е поставил в привилегировано положение един от кандидатите. Поправката внесоха непосредствено преди гласуването критичните към Кремъл Алианс на либералите и демократите и Европейска народна партия.

Крайният текст на резолюцията вече е изпратен на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и изпълнителните органи на съюза. Макар документът да има препоръчителен характер, се очаква лидерите на Евросъюза да вземат предвид мнението на законодателите при подготовката на  срещата с руските ръководители - вероятно в последната седмица на май, отбелязва авторката на статията.

Всекидневникът цитира експерта от авторитетния Европейски съвет за външна политика Бен Джуда, който е убеден, че именно персонализираните санкции могат да се окажат най-ефективен инструмент, с който Европа да въздейства на Москва. Той има обяснение и защо лидерите на ЕС не използват нито този, нито други лостове. “В отношението на ЕС към Русия в последните години настъпиха значителни промени. Преди европейците се отнасяха към Русия като към голяма Полша и бяха убедени, че могат да й въздействат чрез мека сила. Сега ЕС вижда в лицето на Русия втори Китай - с нея може да се прави бизнес, но е почти безсмислено от него да се искат демократични реформи”, смята експертът, цитиран от “Комерсант”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional