Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия губи партньорите си в Централна Азия, пишат руски вестници

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Отношенията между Русия и Киргизстан “стремително се развалят”, пише руският в. “Комерсант”. Нов повод за скарване станало желанието на Москва да поеме контрола върху киргизстанския завод за торпеда “Дастан”.

Русия настоява да се преразгледа схемата за изплащане на дълга, натрупан от предприятието - 180 милиона долара, и скланя да го опрости не срещу 48, а срещу 75 на сто от активите на “Дастан”. Киргизстанските власти са категорично против, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Разногласията се отразиха вече и върху регионалната Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев изрази недоволство от работата на генералния секретар на организацията Николай Бордюжа.

Руско-киргизстанските търкания имат последици и за Бишкек.  Вчера шефът на руската федерална служба по миграцията Константин Ромодановски съобщи, че Москва денонсира двустранното споразумение с Киргизстан, облекчаващо процедурите за получаване на гражданство, отбелязва “Комерсант”.

Ромодановски отрече това решение да произтича от проблемите в отношенията с Бишкек. “По същия начин обаче властите в Русия отричаха по-рано политическия подтекст на търговските войни с Грузия, Молдова и Беларус, чиито вина, минерални води и млякото преставаха да отговарят на руските санитарни норми точно в момента, когато се разваляха отношенията им с Москва”, резюмира “Комерсант”.

Русия губи партньори в чужбина, изтъква “Ведомости”.  “Руско-киргизстанските отношения рязко се изостриха. Москва е недоволна от плановете на Киргизстан да затвори руската военна база, а Бишкек настоява да бъде сменен генералният секретар на ОДКС. В Средна Азия Русия все още поддържа нормални отношения само с Казахстан”, констатира вестникът.

Миналата година се влошиха и отношенията и с Таджикистан - Душанбе осъди руски летец за контрабанда и други нарушения и преразгледа присъдата едва след политически натиск и масово експулсиране на таджикистански мигранти от Русия, напомня изданието.

Постоянен дразнител остава присъствието на руска военна база в Душанбе. Тази година посланикът на Таджикистан в Русия заяви, че не изключва страната му да поиска от Москва да плаща аренда, посочва “Ведомости”.

Всекидневникът припомня и разногласията на Русия с Узбекистан, датиращи от 2009 г. Узбекистан блокираше създаването на Колективни сили за бързо реагиране на ОДКС и настояваше да бъдат задействани в бъдеще само при наличие на консенсус.  Ташкент успя да постигне целта си, но при все това не ратифицира редица споразумения във връзка с ОДКС и не участва във военното строителство, отбелязва “Ведомости”.

“Русия трябва да се научи спокойно да реагира на факта, че партньорите й в Централна Азия се мятат в различни посоки. Това не става заради смяна на властта или курса, а защото се търси изгодата”, коментира пред всекидневника руският експерт Алексей Власов. “Русия трябва да има готовност да плаща за лоялността” на своите партньори, изтъква той.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional