Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За Ал Каида европейците са чудесни придобивки

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мари-Франс Кал, в. “Фигаро”

Смята се, че убиецът от Тулуза и Монтобан е преминал обучение в пакистанските племенни зони, които от години приемат западняци и ги обучават да извършват индивидуални нападения.

За пореден път Пакистан се намесва в една от най-кървавите прояви на международния тероризъм. За пръв път обаче във Франция действа ислямистки екстремист, обявил се за привърженик на Ал Каида и заподозрян, че е бил обучен в пакистанските племенни зони при границата с Афганистан.

Според първите разкрити от полицията и тайните служби информации серийният убиец от Тулуза и Монтобан е посетил два пъти този труднодостъпен регион, убежище за афганистанските и пакистанските талибани, членовете на Ал Каида и други полеви командири. От няколко дни там отиват и кандидати за джихад от Европа. Мисията им е да се приберат в страните си, където да организират атентати.

“Стратезите на Ал Каида отдавна призовават своите симпатизанти и съдружници в западните страни да извършват индивидуални и местни нападения. От 2008 г. е нараснал броят на опитите за атентати в Европа, като се предпочитат звена от двама-трима души”, отбелязва норвежкият експерт по въпросите на тероризма Петер Несер в доклад, озаглавен “Индивидуалните операции на джихадистите в Европа”. Западните и пакистанските тайни служби признават, че са в течение на присъствието на тези кандидати за джихад в племенните зони. За Ал Каида те са чудесни придобивки. Благодарение на голямата си мобилност, на способността си да се придвижат без проблеми от един европейски град в друг, те са в състояние да организират сериозни нападения в Европа.

Офицер от пакистанското разузнаване неотдавна изрази убеденост, че сред действащите по пакистанско-афганистанската граница ислямистки екстремисти има десетки европейски граждани, много от тях от пакистански произход. Той също твърди, че много от тези “чужденци” са с отлично образование. Преди малко повече от година пакистанските власти арестуваха четирима руснаци, дошли да се обучат за “свещена война” в Пакистан. Те бяха дошли със семействата си. Британските служби пък смятат, че 20 техни граждани се крият в племенните зони, главно в Северен Вазиристан, където пакистанската армия не бърза да започне операция. Били са подслушани телефонни разговори между екстремисти от Вазиристан и членове на пакистанската общност във Великобритания.

Германия също осигурява свой контингент от джихадисти.  Според германската полиция през последните години най-малко 70 души са отишли да се обучават в Пакистан и Афганистан, а една трета от тях вече са се завърнали в Германия. Германските екстремисти са толкова добре организирани, че са се събрали в малка формация, наречена “Германски талибани муджахидини”.

Някои от тези обучени в Пакистан доброволци са постигнали успех в кървавите си мисии. Спомняме си за самоубийствените атентати от 7 юли 2005 г., в които загинаха 52 души в Лондон.  Следите още тогава водеха към Пакистан. В Ню Йорк преди две години американецът от пакистански произход Файсал Шахзад за малко не предизвика кървава баня на “Таймс скуеър”. Той призна, че е бил обучен от пакистанските талибани.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional