Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Важната реформа на президента Обама в здравеопазването е поставена на карта във Върховния съд

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Шантал Валери от Франс прес

Вашингтон, 26 март 
    Важната реформа на президента Обама за здравното осигуряване, която предизвиква бурни дебати в САЩ, е заложена на карта във Върховния съд, който днес започва  разисквания, вече определени като исторически.
    "Безпрецедентно", "необичайно" - експертите се надпреварват да използват суперлативи за значението на заседанието, на което висшият съдебен орган в страната днес, утре и вдругиден ще
разгледа най-голямата реформа на президента демократ, борещ се за преизбиране.
    Две години след приемането му законът, който цели да осигури здравно осигуряване за болест за 32 милиона американци, ще бъде подложен на дисекция от съда, в който имат превес консерваторите, след като беше сезиран от над половината американски щати, една работодателска организация и частни лица.
    В сърцевината на спора е ключовото положение от закона, което задължава всички американци да бъдат здравно осигурени до 2014 г., в противен случай ще бъдат санкционирани.
    "Ако могат да ви принудят да си купите здравна застраховка, могат да ви накарат да си купите и кола, аспержи или абонамент за спортен клуб", заяви Кенет Кусинели, министър на правосъдието на източния щат Вирджиния - един от 28-те щати, които дадоха под съд правителството.
    "Никога в историята ни едно федерално правителство не е упражнявало толкова всеобхватна власт", добави министърът републиканец.
    Според бившия юридически съветник на администрацията на Обама Нийл Катял, Конгресът е откликнал на нуждите на 50-те милиона неосигурени в страната.
    "Този закон регулира пазара на осигуряването срещу болест, защото липсата на такова осигуряване се отразява на икономиката. Всеки има нужда от здравна застраховка някой ден и не можем да
предскажем кога ще се разболеем", каза той.
    Приетият с огромни мъки на 21 март 2010 г. закон предвижда също мярката да обвхване и 16 милиона бедни, получи рекорден брой отрицателни мнения и мобилизира противниците си, които
планират демонстрация пред елегантната сграда във Вашингтон.
    Две трети от американците считат, че Върховният съд трябва да анулира целия закон или поне ключовата мярка, сочи проучване на общественото мнение на Ей Би Си/"Вашингтон пост".
    "Това определено е най-непопулярният член на закона", писа коментаторът на "Вашингтон пост" Рут Маркъс, която говори за "дълбоко нерационална обществена съпротива".
     Върховният съд е предвидил шестчасово изслушване по тази колосална тема, което е рекорд за последните 45 години - обикновено на всяко дело се отделя по един час. Друго необичайно решение е, че съдът ще публикува още същия ден аудиозапис на дебатите, тъй като величествената зала с мраморни колони, обект на огромен интерес за това заседание, може да приеме само ооколо 50 зрители и стотина журналисти. Сред присъстващите ще бъде министърът на правосъдието Ерик Холдър.
    Деветте съдии, от които петима са номинирани от президент републиканец, а четирима от демократ, ще трябва да преценят дали законът може да оцелее без ключовата си мярка.
    "Ако се откъсне сърцето от тялото, няма значение дали пръстите още мърдат", заяви Майкъл Карвин, адвокат от работодателската организация Национална федерация на независимите предприятия, която е сред тъжителите.
    Според анализатора Иля Шапиро от Института "Катон", консервативен мозъчен тръст, казусът може да коства поста на президента Обама. Според него "ако законът бъде отменен, се зачерква най-голямото постижение на администрацията на Обама. Ако се запази, това не само ще активизира ултраконсервативното "Чаено парти" и републиканската база, но и независимите, повечето от които са против ОбамаКеър" (по аналогия с програмата за медицински застраховки Медикеър).
    Но според него съдия Антъни Кенеди, който гласува понякога с левицата, понякога с десницата, ще гласува в подкрепа на реформата, а консервативният председател на съда Джон Робъртс може би, като "гарант на институционалния интегритет", ще се присъедини към него и ще утвърди  закона с 6 срещу 3 гласа. Отговорът - през юни.
     Американският закон за осигуряването срещу заболяване, иронично кръстен Обамакеър от критиците, съдържа над 2400 страници, само някои точки от които се оспорват пред Върховния съд.

ИНДИВИДУАЛНИЯТ МАНДАТ
    Всеки гражданин има задължението да се сдобие с осигуровка за заболяване, индивидуално или чрез работодателя си, до края на 2014 г., под страх от санкции. Изключение е предвидено само за
членовете на някои религиозни култове, затворниците, възрастните, за които отговаря Медикеър, и най-бедните, покрити от Медикейд.
    Това е най-спорната мярка, която 28 щата атакуваха - колективно или поотделно. Тъжителите считат, че Конгресът е превишил конституционните си правомощия, докато правителството твърди, че Конгресът е имал право да приеме тази мярка по силата на разпоредбите за търговията и данъците. Съдът ще й посвети два часа  утре.
    Съдът обаче ще започне днес с 90-минутно обсъждане по компетентността му да се произнася по текст, който още не е влязъл в сила. Ако съдът сметне, че не е компетентен по силата на Закона против федералните възбрани,дебатите по индивидуалния мандат няма да може да се състоят преди 2014 г. (The Anti-Injunction Act, федерален закон, който забранява на  федерален съд да издава съдебна възбрана срещу процедурите в който и да било щатски съд, освен в три точно опрледелени случая
- приет на 2 март 1793 г. като част от съдебиня закон от 1793 г., за да успокои страховете на щатите от прекомерната федерална власт).

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА СИТУАЦИЯ
    Застрахователните компании трябва да поемат всички желаещи най-късно до края на 2014 г. без предварителни условия за здравословното състояние.
    Тази точка не се оспорва, но може да не се запази, ако индивидуалният мандат бъде преценен като противоконституционен. Съдът ще трябва да реши дали законът може да оцелее без тази ключова мяркаи. Той ще посвети на този въпрос 90 минути в сряда сутринта.

ОСИГУРЯВАНЕТО НА НАЙ-БЕДНИТЕ
    Критериите за необходимите доходи за получаване на осигуровка за болест за най-бедните (покривани от Медикейд) се вдигат до 133 процента от равнището на бедността, разширявайки
обхвата, за да включи още 16 милиона американци.
    Щатите жалбоподатели считат, че тази реформа ще доведе до "значителна трансформация" на партньорството федерално правителство-щати по финансирането на програмата Медикейд.
Правителството гарантира, че ще финансира на 100 процента тази трасформация. Върховният съд ще посвети на този въпрос един час в сряда следобед.

БОРСИТЕ
    От 2014 г. всеки щат ще предлага борса, където физически лица и фирми ще могат да сравнят застрахователните полици и котировки и да сключат договор за осигуряване.
    Малка група от населението и дребния бизнес  ще има право на държавни помощи. Фирмите с повече от 50 служители, които не са предложили на работниците си осигуровка срещу заболяване до 2014
г., ще трябва да платят глоба.
/БТА/
/Христо Попов/ 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional