Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия и САЩ се отдръпват от твърдата риторика в двустранния диалог, отбелязват руски издания

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   Москва, 27 март /БТА/
    Много руски издания наричат прощална вчерашната среща между президентите на Русия и на САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама на форума по ядрената сигурност в Сеул. Вестниците отбелязват
смяната на тона в общуването помежду им - от хладен към дружелюбен, информира Би Би Си.
    Президентите бяха подчертано любезни, изтъква "Ведомости" и отбелязва контраста с недоброжела-телната риторика, "засилила се" по време на предизборната кампания на новоизбрания руски президент - Владимир Путин, който сега е премиер.
    "И двете страни разбират, че е необходимо да се компенсират щетите, нанесени от твърдата предиз-борна риторика", цитира всекидневникът Николай Петров от Московския център "Карнеги". Според експерта, за това може би ще съдейства тъкмо Медведев, споменаван за бъдещ премиер на Русия и "винаги играл ролята на "доброто ченге" в отношенията със Запада".
    Според източник на "Ведомости" в руската делегация Обама се надява напускащият поста си руски президент, вече като министър-председател, да подобрява и занапред отношенията между Москва и Вашингтон.
    Вестникът допуска, че Медведев ще може да участва в някои прояви на най-високо равнище. Неназован експерт, близък до Кремъл, смята, че за сегашния руски президент може да се намерят  и други формати на взаимодействие със САЩ, а "реалните отношения са далеч по-перспективни" от "вътрешната предизборна риторика в Русия".
    Срещата на Медведев и Обама в Сеул показа, че страните остават на предишните си позиции по въпроса за ПРО, но диалогът ще бъде продължен на ниво експерти. Според РИА Новости Дмитрий
Медведев е заключил пред журналисти, че все още има възможност да се постигне съгласие, пише вестник "Независимая газета".
    Всъщност не се и очакваше пробив, тъй като Медведев скоро ще предаде президентския пост на Путин, а Обама се бори за втори мандат, посочва изданието.
    При все това стопанинът на Белия дом обеща да продължи усилията светът да бъде отърван от ядреното оръжие. Според някои съобщения Обама е връчил на Медведев плик, адресиран до Путин;
съдържанието му обаче не бе огласено, допълва "Независимая газета". Всекидневникът припомня съобщение на руския външен министър Сергей Лавров, че Обама и Путин са се разбрали за лична
среща скоро след встъпването в длъжност на новия президент на Русия, насрочено за 7 май.
    Журналисти видяха на плика логото на Държавния департамент, пише "РБК дейли". Източници от руската делегация обаче подчертали, че посланието има личен характер.  
    Обама намекна пред медиите, че заради предстоящите избори в САЩ ще е потребно повече време за решаване на всички нюанси около въпроса за ПРО. В отговор Медведев доста рязко смени и затопли своята риторика, забелязва "РБК дейли" по повод "заплахите" му от 23 март, че при евентуално разполагане на ПРО на САЩ Русия ще предприеме редица мерки във военната сфера.
"Обама придума Медведев да не взема твърди мерки във връзка с ПРО", заключава в заглавие всекидневникът.
    "Противоракетите прелетяха покрай президента Медведев. Решаването на проблема за ПРО със САЩ остана за Владимир Путин", обобщава "Комерсант".
    /Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional