Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руският закон на омразата

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дойче веле, http://www.dw.de

В Санкт Петербург и други големи руски градове се налагат глоби на тези, които открито говорят за хомосексуалност. Държавната Дума сега подготвя закон срещу "хомосексуалната пропаганда" за цялата страна. И това в 21 век?

Либералните сили и правозащитниците в Русия са възмутени. В най-голямата по територия страна в света в бъдеще откритото говорене на тема "хомосексуалност" ще бъде наказуемо деяние. Досега туристическата метрополия Санкт Петербург и някои други големи градове имаха закон срещу т.нар. "хомосексуална пропаганда", с цел закрила на децата и младежите, както се казва официално. Но ето, че сега и Думата представя проектозакон за цялата страна, който предвижда парични глоби дори за разяснителна дейност относно различните сексуални ориентации. Критиците на закона предупреждават, че с този закон ще се усложни и превенцията на СПИН.

Завръщане в мрачното Средновековие

 

И протестите срещу закона са забранени

 

Говорителят на зелените в германския Бундестаг Фолкер Бек окачествява инициативата на Путин и неговата партия като "завръщане в мрачното Средновековие". Депутатът от партията на Путин в Санкт Петербург Виталий Милонов нехае за критиките. Той е "баща" на инициативата и обвинява например германската група "Рамщайн" в хомосексуална пропаганда. Същият Милонов предупреди и Мадона да не нарушава закона на концерта си през лятото в Санкт Петербург. Законът забранява и филми, музикални клипове, книги и списания с хомосексуално съдържание.

Фолкер Бек, който не крие своята хомосексуална ориентация, вижда в руския закон нарушаване на задълженията за спазване на човешките права. Задължения, които Русия като член на Европейския съвет трябва да спазва. Фолкер Бек настоява за категорична реакция от страна на федералното правителство. Самият Бек винаги е участвал в забранените и насилствено разпръснати гей-паради в Москва.

Сред руснаците с хомосексуална ориентация отдавна цари паника. Имайки предвид, че са забранени дори уличните протести срещу закона, мнозина от тях се чудят дали да не напуснат страната.

Наскоро няколко активисти заснеха специален видеоклип. На фона на музика от Чайковски, който също е бил хомосексуален, те призовават туристите да бойкотират Санкт Петербург. Много от критиците твърдят, че законът поставя на едно стъпало хората с хомосексуална ориентация и педофилите, като по този начин ги приравнява с престъпниците.

 

За "различните" е все по-трудно

 

Църквата ликува

Руската православна църква не спира хвалебствията си за закона. Той предлагал по-добра защита на руското общество от "неморалните западни влияния". Санкт Петербург сега трябвало да стане "преден пост на морала" и "място за поклонение на всички добри християни".

През 1993 година Русия промени наказателно-процесуалния кодекс и отмени забраната на хомосексуалността. Въпреки това темата си остава табу в руското общество. Според критично настроеното към Кремъл руско политическо списание "The New Times" законът представлява завръщане към репресивните времена на Съветския съюз.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional