Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политиката на социалистите заплашва стабилността на България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Ройтерс"

Предизборното пилеене на пари от социалистическото правителство на България заплашва икономическата стабилност и валутния борд, пише в анализ агенция "Ройтерс". 

Отслабващата популярност и общественото недоволство от липсата на икономически реформи и борба с корупцията накараха ръководеното от БСП правителство да се опита да купи избирателите с повишаване на пенсиите и нови строителни проекти.

Това може да разруши постигнатото през последните години, като ликвидира бюджетния излишък и източи валутните резерви, които стоят зад борда, като по този начин подкопаят защитата, която той осигурява на икономиката, казват експерти.

В момента, казват икономистите, досегашната отговорна финансова политика дава известна защита на страната, но следващото правителство ще трябва да вземе драстични мерки, за ограничи разходите и да даде гаранции на инвеститорите.

Страната е сериозно застрашена от глобалната финансова криза, защото дефицитът по текущата сметка я прави зависима от притока на чужди инвестиции. Дефицитът ще навреди още повече на достъпа на частния сектор до финансиране, което ще доведе до нови банкрути и повишаване на безработицата.

Чуждестранни производители и строителни предприемачи вече ограничават дейността си поради липсата на търсене, което предизвиква сериозна безработица в много градове на страната.

Всички партии обещават да запазят валутния борд, но управляващата коалиция не може да представи убедителни решения за фискалната политика пред лицето на намаляващите приходи и силното забавяне на ръста на икономиката.

През миналата седмица правителството съобщи, че ще намали заплатите на министрите с 15%, като ограничи разходите до 90% от предвидените в бюджета, но това беше определено като популизъм от икономисти.

Според експертите са необходими съкращения на разходите с още 13-15%. През последните месеци икономическото министерство поръча 15 нови коли, а социалният министър похарчи 8600 евро за пътуване до Корея - толкова, колкото получава средно пенсионер за 8 години

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional