Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сините и ГЕРБ остават със самостоятелни мажоритарни кандидати

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool

Синята коалиция и ГЕРБ не се разбраха за изготвяне на обща мажоритарна листа и всяка от двете формации поема по свой път. Това стана ясно след работната среща между представителите на партията на Борисов и на сините в четвъртък. Срещата бе поискана от коалицията и приета от ГЕРБ, а параметрите на разговорите бяха върху мажоритарните листи.

Съпредседателят на предизборния щаб на Синята коалиция Найден Зеленогорски обясни след края на разговорите, че от коалицията са предложили на ГЕРБ мажоритарните кандидати да се разделят по следния начин – три четвърти от тях да са издигнати от ГЕРБ, а една четвърт – от сините.

Предложението на ГЕРБ е било Синята коалиция да ги подкрепи, което, според Петър Москов, е начин на асимилация. Коалицията няма претенции да бъде политическа сила с влияние върху ГЕРБ, но си има своята цена. Вече е ясно, че двете политически сили имат различен път, каза Москов.

По сметките на предизборния щаб на коалицията при две самостоятелни листи ГЕРБ може да вземе най-много 6-7 мажоритарни мандата, а Синята коалиция – един. Ако обаче двете формации се явят заедно, ще имат поне 20 мажоритарни кандидати.

Стана ясно, че двете формации повече няма да водят преговори за общи мажоритарни кандидати.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че партията му ще се яви изцяло самостоятелно на изборите. Той обаче коментира, че разговорите са преминали в добър тон, което след вота ще позволи да се водят преговори. Цветанов отново подчерта, че на никаква цена ГЕРБ няма да влезе в един кабинет с БСП и ДПС. Според него евентуални партньори могат да бъдат партиите членове на Европейската народна партия и с тях ще се водят преговори след изборите.

За НДСВ Цветан Цветанов каза, че те едва ли ще влязат в НС, защото няма да имат подкрепата, която им е дала ДПС на евроизборите.

Няколко часа след срещата, Националният изпълнителен съвет на СДС реши да издигне лидера на партията Мартин Димитров за мажоритарен кандидат на коалицията в 24-ти МИР в София. Според ръководството на партията "председателят трябва да бъде начело там, където е лидерския дебат и най-тежката битка за доверието на избирателите".

В четвъртък бе изтеглен и жребия за номерата на бюлетините за участието в парламентарния вот. Синята коалиция ще участва с номер 19.

БНД подкрепя сините

Междувременно ръководството на БНД са решили в четвъртък да дадат безусловна подкрепа за Синята коалиция за парламент, научи Mediapool. Отцепниците от НДСВ ще работят за листите на десните, но няма да настояват за места в тях. На изборите те спечелиха 0.7 процента

Преговорите за подкрепа с движението на Мария Капон Единна народна партия са прекратени. Формацията й, която участва в коалиция Движение "Напред" заедно с "Гергьовден" и ВМРО, няма да подкрепи десните. Капон е настоявала да бъде издигната на избираемо място в листата на Синята коалиция. Преговорите с Партия "Зелени" ще продължат и в петък.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional