Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Демонстрацията на сила от страна на афганистанските талибани вещае сериозни проблеми за страната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Франс прес


Кабул, 17 април 
   Самоубийствените координирани нападения на талибани в най-малко четири града в Афганистан, сред които и най-голямата им операция в Кабул за десет години война, вещаят лошо бъдеще с
наближаването на изтеглянето на международните сили, предвидено за 2014 г., смятат експерти и дипломати.
    Десетки камикадзета, повечето въоръжени с ръчни гранатомети и екипирани със заредени с експлозиви жилетки, извършиха почти едновременни нападения в Кабул и три други провинции срещу
парламента, западни посолства, вицепрезидента на републиката, бази на силите на НАТО (ИСАФ) и полицията.
    В крайна сметка, афганистанските сили, подкрепени от хеликоптери на ИСАФ в Кабул, официално преодоляха 36 нападатели, но след 17 часа ожесточени сблъсъци в столицата и след като много от тях се самовзривиха.
   Загинаха осем представители на афганистанските сили и трима цивилни, а близо 65 души бяха ранени. Щети бяха нанесени на официални сгради и три западни посолства.
    "За пореден път всички бунтовници бяха сломени и убити",  заяви вчера министърът на вътрешните работи генерал Бисмила Хан Мохамади. "Това е нормално, това е партизанската тактика на талибаните, всички техни нападатели знаят, че ще умрат, това са самоубийствени мисии", изтъкна в интервю западен дипломат в Кабул, специалист по конфликта.
    ИСАФ и американците, чиито войници са над две трети от международните сили, бързо похвалиха в неделя ефективността на афганистанските сили, които постепенно ще поемат отговорността за сигурността в страната до края на 2014 г. - облог, който според единодушното мнение на експерти не са готови да изпълнят заради липсата на средства, корупцията и проникването на бунтовници.
    "Станахме свидетели на много професионална реакция на силите за сигурност", заяви посланикът на САЩ в Кабул Райън Крокър, който подчерта "ясния знак за напредък".
     "Изключително горд съм от бързината, с която реагираха афганистанските сили в Кабул", изтъкна американският генерал Джон Алън, който командва ИСАФ.
    Независимо от броя на жертвите, по-малък в сравнение с други операции на талибаните, тези изявления на задоволство разкриват опитите на  експерти и западни дипломати да прилагат метода на
автосугестията. Те бяха преди всичко впечатлени от координираните нападения в столица, пълна с прегради, войници и тежко въоръжени полицаи.
    "Фактът, че бунтовниците успяха да извършат едновременно сложни нападения показва известна степен на перфекционизъм в способността им да се придвижват без да бъдат засечени" в ядрото на тези сили, подчертава Мартин ван Бийлерт от Мрежата на анализаторите в Афганистан.
    "Въобще не споделям мнението на американците и НАТО. Макар и да е вярно, че афганистанските сили показаха този път по-добра способност за реагиране, талибаните ясно доказаха способността
си да удрят координирано, където пожелаят и когато пожелаят", отбелязва западният дипломат в Кабул.
    "Тези нападения бяха шокиращи с мащабите си и забележителното им координиране в различни градове едновременно", коментира Абдул Уахед Уафа, директор на Центъра за проучвания в Афганистан в университета в Кабул. "Това разклати още малко доверието на афганистанците в силите им за сигурност, след като правителството и международните сили повтаряха през последните два месеца, че са сломили стремителния напредък на талибаните", заяви анализаторът.
    "Това е демонстрация на сила, каквото и да си говорим, която вещае лошо бъдеще", отчаяно отбеляза друг западен дипломат в Кабул.
    От няколко месеца САЩ умножават дискретните призиви по адрес на талибанските лидери да започнат да преговарят в Катар. Бунтовниците отговориха, че са готови за преговори, но при стриктни условия. "Тези нападения не поставят в опасност процеса на диалог, а точно обратното", анализира западният дипломат.
    "Просто талибаните ще увеличат цената, за да бъдат в по-силна позиция пред американците, това е начин, по който да им кажат: "Ще видите, няма да преговаряте с некадърници", заключава дипломатът. /БТА/  
    /Йоана Бенишева/


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional