Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Таджикистан държи само на Русия като основен партньор

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Душанбе, 23 април /Роман Кожевников от Ройтерс/


    Бившата съветска република Таджикистан, която граничи с Афганистан, е отхвърлила исканията на чуждестранни сили да допусне на своя територия техни военни бази, защото не иска да разваля отношенията си с Русия, обясни неотдавна президентът на страната.
    Централна Азия стана важен алтернативен транзитен маршрут за доставка на невоенно оборудване за силите на НАТО в Афганистан, но световните сили засега публично не са отправяли молби за създаване там на военни обекти.
    Таджикистанският президент Емомали Рахмон заяви, че няколко страни са поискали да създадат свои бази в бедната планинска страна, която граничи и с Китай.
    "Русия е наш основен стратегически партньор, наш естествен съюзник и се надявам, че винаги ще е така", заяви Рахмон в таджикистанската столица Душанбе.
    "На бюрото си имам папка с предложения от други държави, обещаващи чудеса в замяна на откриването на военни бази и други съоръжения, но ние дори не ги обсъждаме", каза той, без да спомене кои са тези страни.
    Отношенията между Русия и Таджикистан се влошиха в последно време, особено след като миналия ноември руски пилот беше хвърлен в затвора в Таджикистан. Случаят породи спекулации, че страната може да пожелае да задълбочи връзките си със съперниците на Москва в региона.
    Пилотът и естонският му колега скоро бяха освободени при обявена амнистия, но случаят вгорчи дипломатически отношения.

Очаква се до края на 2014 г. силите на НАТО да изтеглят по-голямата част от бойните си части от Афганистан. Официално силите на НАТО не са казвали, че имат намерение да останат в региона и след тази дата.
    Русия от своя страна заявява, че е против дългосрочно западно военно присъствие в Афганистан, макар че се опасява, че изтеглянето на алианса може да доведе до наплив на наркотици и ислямски екстремисти към южните й граници.
      Светското правителство на Рахмон разчиташе на подкрепата на Москва по време на гражданската война между неговите въоръжени сили и ислямистката опозиция в периода 1992-1997 г. В Таджикистан все още има около 6000 руски войници. Руската военна база там е от съветско време. Нейните подразделения са разположени в три града.
    Русия иска да удължи с още 49 години договора за наем на База 201, който изтича тази година. Базата включва и съоръжение за сателитно наблюдение в планинския район Памир.
    Друг голям проблем в отношенията между двете страни е имиграцията. В Русия има повече от половин милион таджикистански гастарбайтери.
    Случаят с пилота стана причина за репресии срещу таджикистанските гастарбайтери в Русия. Антиимигрантски националистически партии поискаха по-строги правила за издаване на визи на таджикистански граждани - тревожен сигнал за страна, която зависи от паричните преводи, за да свързва двата края.
    Миналата година таджикистанските гастарбайтери са изпратили в родината си 3 милиарда долара - почти половината от БВП на страната.
    "Уважаваме интересите на нашия стратегически партньор, но и нашият партньор трябва да ни уважава като съюзник", заяви Рахмон. "Време е (Русия) най-накрая да определи позицията си и винаги да подкрепя своя партньор в трудни за него времена".
/БТА/Владимир Сахатчиев/
  

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional