Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обжалват прокурорското спиране на разследването за износа на ток. ЕК се отказала от печалбите, а ги подарявала на “богоизбрани” олигарси

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Национално движение „Екогласност”

     От Национално движение „Екогласност” обжалват пред Апелативна прокуратура-София, постановлението на Софийска градска прокуратура с отказ да се внесе обвинителен акт в съда - за износа на ток без прозрачност при избора на фирми-износителки. Проверката бе възложена на СГП от прокурор при Върховна касационна прокуратура Д. Коцева с писмо № 24501/2006 г. от 16.11.2007 г. по сигнала от зам.-председателя на екоорганизацията Петър Пенчев.

     В настоящата жалба е акцентирано на следните обстоятелства.

 

  1. Не са извършени проверките по писменото допълнение на НД ”Екогласност”от 19.06.2007 г., така както е разпоредил прокурор от ВКП Д. Коцева, а именно:

-         допълнителните доказателства, че освен посочената EFT GmbH (Energy Financing Team - Енерджи файненсинг тийм), то и  нейният датски клон има дялово участие във фирмата „ЕФТ България” на Богомил Манчев, която е получила основната част от квотата на АЕЦ “Козлодуй” за износ на ток.

-         В същото писмо от преди четири години, цялото възложено от прокурор от ВКП Д. Коцева на СГП за проверка, вследствие по-нови публикации в централния печат са добавени и „Фронтиер”, фирма на Христо Ковачки и Николай Вълканов, както и „Енпро консулт” – в която работи съпругата на Румен Овчаров, за проверка на тяхното участие в “обръча от фирми” около Националната електрическа компания(НЕК).

      Последното добива днес особена актуалност поради изпадането в неплатежоспособност и декапитализация на НЕК.

 

  1. Не са извършени проверките по писменото допълнение от НД “Екогласност” на 15.09.2009 г., с искане проверката за далаверите с износа на ток да обхване и фирми, близки до други публично известни олигарси - фирмите “Вивид Пауър” на бизнесмена Иво Прокопиев и “Енерджи Съплай” - собственост на Соня Николова-Кадиева, съпруга на висшия активист на БСП и екс-зам. министър на икономиката Георги Кадиев, както и на всичките 12 фирми, с които АЕЦ “Козлодуй” има преки договори за износ на ток, според публичното признание на изпълнителния директор Иван Генов / в. Труд, 10.08.2009, http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=200492 - публикацията “Посредници с милиони от електричество”/.
  2. Природозащитниците не приемат Постановление от 12.01.2012 г. по ДП 80/2010 г. по описа на ГД”ДП”, пр.пр. 13539/2007 г. по описа на СГП, и поради несъответствие между констатации и изводи за:

-         Констатира се, че изплатените от “EFT” суми са осчетоводени в “НЕК” ЕАД, по счетоводни сметки № 41103 Клиенти износ електроенергия(партида ЕФТ)” и № 70604 Приходи износ на ел. енергия.

-         Въпреки, че очевидно се касае за износ на ток, то тази търговия между НЕК и “богоизбрани” фирми, се скрива от обясненията на виновните шефове на НЕК – те правят опит за забравяне на признанието за износа на ток, идващо от официалните документи на счетоводството на НЕК, като в  Постановлението на СГП се прави неверният извод, че “По силата на сключените договори доставките са били осъществявани до българските граници.”

Това не може да не е истина, заявяват от гражданската организация, защото НЕК управлява само тези елктропроводи, които са на територията на Република България. Но от самото това констатиране, е пределно ясно и за неспециалиста, че по-нататъшният ход на това електричество е зад граница, т.е. лесно може да заключи, че категорично се касае за износ на ток, пише в жалбата до Апелативна прокуратура-София.

-         Тази незаконосъобразна процедурна хватка на НЕК, с цел избягване на отговорността, не е могла да бъде санкционирана от прокурора при СГП, даже затова следва един несъотносим към износа на ток, извод в Постановлението: “При продажбата на електроенергия до българските граници контрагентите се явяват купувачи, а не посредници”.

-         Тук остава без прокурорска санкция и следващия извод: “За проверявания период – 01.01.2004 г. до 31.12.2007 г., вътрешни правила за провеждане на търгове за продажба на ел. енергия за износ не са били разработвани в писмена форма.”

Защо ли държавната фирма работи с милиони лева, без да има писмени правила? – питат от НД “Екогласност”.

-         На горния въпрос отговорът е в следващия извод от Постановлението: “Договорите между “НЕК” ЕАД и “EFT” GmbH са сключени без провеждане на тръжни процедури, тъй като такова изискване не е било предвидено в съществуващата нормативна уредба.”

Поради тези обстоятелства се налага разширяване на кръга на проверките и над шефовете на НЕК да се стигне до принципала - министрите на енергетиката, за неосъществения контрол и липса на писмени нормативи за износ на ток, който е известно, че носи чистите печалби от производството на електрическа енергия, предлагат еколозите.

  1. Те не приемат Постановление от 12.01.2012 г. по ДП 80/2010 г. по описа на ГД”ДП”, пр.пр. 13539/2007 г. по описа на СГП, и поради пълното отричане на констатацията, дала основание за образуване на досъдебното производство от прокурор Пл. Панайотов от СГП, който в последната половин година  е бил заменен от прокурор Г. Тафров от СГП.

-         На 26.05.2009 г. в своето постановление прокурор Пл. Панайотов е констатирал: “Събрани са данни за нарушена процедура при определяне на посредника за продажба на електроенергия.”

-         След първата година от досъдебното разследване, Медиапул съобщава от СГП на 07.07.2010 г.: “От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании. Според първоначалното становище на разследващите, това е направено с цел да се инсценира конкурсна процедура. Последващата проверка обаче е показала, че има голяма вероятност тази кореспонденция да е фалшифицирана от НЕК, защото посочените фирми са заявили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.” -  http://www.mediapool.bg/нек-ощетена-с-90-млн-лв-от-износ-на-ток-чрез-посредници-news167370.html

От НД “Екогласност” настояват Прокуратурата да изясни кога от държавната компания НЕК са представяли истината в своите писмени обяснения:

        пред първия прокурор от СГП, образувал досъдебното производство, Пл. Панайотов - имало е тръжни процедури с уж изпратени, но установено от проверката на прокуратурата – непристигнали, факсове;

        или в последната половин година пред новия за преписката прокурор от СГП, наблюдаващ досъдебното производство, Г. Тафров - не е продаван от НЕК ток за износ на тези фирми(които са го продавали зад границите на България, “незнайно” обаче за НЕК ? ), макар че държавната компания го е доставяла на българо-сръбската, българо-гръцката и българо-румънската граници, както е констатирано в Постановлението от 12.01.2012 г.

Налага се отговор дали може да се приеме, че доставяната на границите на Република България електрическа енергия била предназначена не за износ, а за вътрешния пазар, в който случай не се провежда търг за избор на купувача, заявяват от гражданската организация.

     5. Накрая се предлага да се привлекат  към съдебна отговорност българските държавници, които са позволили на 100% държавната компания НЕК, притежаваща монопол(констатирано в Постановлението от 12.01.2012 г. - “изключителното право за износ на произведената в страната електроенергия”), да се откаже от внасяне в държавната хазна на ЦЯЛАТА печалба от износа на ток(и сигурно “НЕК” АД нямаше да е декапитализирана и неплатежоспособна днес), като с незаконосъобразни процедурни хватки държавната компания подарява тези огромни печалби на известни олигарси около властта.

     Утежняващо обстоятелство в случая е застрашаването на националната сигурност, поради създавания риск за живота и здравето на хората от опасните отпадъци, в т. ч. радиоактивни със срок на “затихване” на радиацията - над 500 000 години, които са продукт от електропроизводството и замърсяват въздуха, водите и почвата на територията на България, т.е. изнася се чистият ток, но боклукът от неговото производство не отива при купувача, а остава за грижа само на българската държава и нейните граждани, завършват жалбата си от НД “Екогласност”, като настояват да се извършат горните допълнителни проверки по досъдебното производство, за да може да се стигне до българския съд, който единствен има силата да спре тези порочни действия – насочени единствено към лесно пълнене джобовете на близките до всички власти олигарси, против интереса на българските граждани и българската държава.

 

За повече информация:

Петър Пенчев - 0887525032

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional