Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руският печат коментира "прощалния поздрав" на Дмитрий Медведев като президент и плановете му като бъдещ премиер на страната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 25 април /БТА/
    Дмитрий Медведев се сбогува вчера с президентския пост в Русия и направи заявка за длъжността  министър-председател, пише руският в. "Комерсант".
    Медведев говори пред разширено заседание на Държавния съвет - негов съвещателен орган. В изказването си той фактически постави задачи, засягащи по-скоро не самия него като бъдещ премиер, а новоизбрания президент. Още не се знае как гледа на тях Владимир Путин, който след две седмици ще смени Медведев на висшия пост, отбелязва изданието.
    "Като действащ президент смятам, че съм задължен да изразя позицията си във връзка с идеологията на развитието на страната ни", заявил Медведев. "Идеологията излезе проста - за да се направи държавата 'по-здрава и по-ефективна', са необходими свобода и демокрация, но същевременно и ред", обобщава всекидневникът. "Демокрацията вече не е оскърбителна дума. Нейният престиж е възстановен, а перспективите на страната ни - гарантирани", уверил напускащият държавен глава.
    Медиите изброяват седем основни задачи, поставени от Дмитрий Медведев. Ето как ги формулира "Московский комсомолец": "Първата - до 2018 г. хората в Русия трябва да живеят шест години по-дълго, до 75-годишна възраст. Второ, след пет години с жизнения минимум трябва да живуркат под 10 на сто от семействата. Трето, за пет години трябва да се изкачим от 120-о на 40-о място в света по условия за бизнеса. Четвърто, да повишим 1,5-2 пъти производителността на труда. Пето, пет руски университета трябва да влязат в първата стотица на световната класация. Шесто, повечето семейства в Русия трябва да имат възможност за подобряване на жилищните си условия поне на всеки 15 години. И седмо, любимата му тема: Русия трябва да влезе в първата десетка по внедряване на информационни технологии".
    Много от тези задачи са вече формулирани в документите на създадената от Медведев работна група за формиране на система, наречена "Отворено правителство". Система, която според Медведев
се очаква "да разруши абсолютния монопол на чиновниците върху оценката на резултатите от собствената им дейност", посочва "Комерсант".
    "Всички огласени днес насоки са верни. Премиерът обаче не може да реши някои проблеми без подкрепата на президента, който може да е на друго мнение по много въпроси. Ето, Медведев поставя сред приоритетите борбата с корупцията. А в изявленията си Путин не я нарича приоритет", изтъкнал пред вестника Сергей Митрохин, лидер на извънпарламентарната партия "Яблоко".
    "Медведев не можа да се похвали със сериозни постижения в борбата срещу основната си мишена - корупцията", констатира "Московский комсомолец". "Преломът в демографската ситуация в страната му дава съществен повод да се гордее", подчертава обаче "Росийская газета". 
    Словото на Медведев, наречено "прощален поздрав" от експерти на "Новие известия", прави според вестника двояко впечатление. "От една страна, чу се гласът на държавен глава, който е искал и е можел да направи за страната много повече, но по ред причини не е успял. От друга - затвърди се мнението, че на президентския пост Медведев само е изпълнил надлежно всички задължения, възложени в рамките на ролята му във властовия дуумвират", пояснява "Новие известия".      
    След либералното управление на Медведев ще започне стабилизация по путински, прогнозира вицепремиерът Дмитрий Рогозин пред "Известия", цитиран от Би Би Си.
    "През епохата на Елцин имаше напълно безотговорна власт и тромави свободи, човек не можеше да се възползва от тях, те просто си лежаха. После започна период на реакция. Това бе първият мандат на Путин. Вторият му мандат бе време на стабилизация и начало на икономически растеж. Медведев
фактически започна да демократизира руското общество. Сега пак идва период на стабилизация, идват нови хора, нови кадри", заявява Рогозин.
    Същевременно самото изказване на Медведев сочи, че той "продължава да влияе върху политическия живот и няма намерение да се откаже - смята да продължи като премиер започнатото по
време на президентския мандат", коментира политологът Вячеслав Никонов пред "Московский комсомолец".
    Експертите дават скептични оценки за плановете на бъдещия премиер и за политическите възможности на Медведев на нови му пост, пише обаче "Независимая газета".
    Безспорно звучат добре думите на Медведев, който говори за свобода, противодействие на корупцията, обявява се против използването на административен и силов ресурс срещу бизнесконкуренти. Те обаче се повтаряха в различни варианти още от 2008 г., посочва пред всекидневника анализаторът Игор Юргенс.
    При все това думите на Медведев "дадоха надежда, ако не и поведоха на борба за свобода много големи групи от хора, а средната класа - със сигурност. Те бяха предтеча на всичките протестни акции от последно време", твърди експертът на"Независимая газета".
/Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional