Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руският печат коментира перспективите на държавното управление

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Управляващият тандем в Русия - Владимир Путин и Дмитрий Медведев, изигра своята историческа роля: Путин отново е президент за близките шест години, пише в. “Комерсант”.  Тандемът бе необходим, за да може Путин да се върне в Кремъл след два президентски мандата и четиригодишна пауза (конституцията на Русия не разрешава трети пореден мандат на висшия пост.

За да не забрави народът кой е “националният лидер”, Путин стана премиер, а Медведев бе необходим, за да изкара един мандат като президент и да не претендира за втори, обяснява “Комерсант” първоначалния “тактически смисъл на комбинацията”. А “стратегическият замисъл” е бил “занапред да управляват вечно, като се сменят през четири или осем години”.

Всичко се развива точно както е било предвидено, но “усещането, че двамата са вечни, изчезна”, твърди изданието.  Владимир Путин възстанови своя поразклатен рейтинг и спечели отново доверието на 68 процента от руското население. Не се знае обаче докога ще го запази, коментира пред вестника Валерий Фьодоров, ръководител на социологическия център ВЦИОМ.

Цифрите пак са същите, но общественото мнение в Русия вече има друго качество. Особено що се отнася до Путин, който спечели за трети път президентските избори още в първия тур, но изгуби статута на национален лидер и престана да е “президент на всички хора в Русия”. Избирателите гласуваха за него съвсем не защото “Путин е всичко за нас и ще ни спаси”, както на предишните избори. Повечето просто подкрепиха оптималния кандидат от петимата предложени. При други кандидати или различна информационна политика в Русия изборите щяха да приключат другояче, коментира Фьодоров.

Мнозинството  в Русия, гласувало за Путин, го възприема вече като “чиновник, нает на служба като по-подходящ от другите, договорът с когото може да бъде разтрогнат”, смята социологът.  “Комерсант” не изключва, че тандемът е запазен точно с оглед на подобен вариант.

Конституционното устройство на Русия предвижда възможността в случай на остра ситуация президентът да уволни кабинета, като отхвърли цялата отговорност за грешките и я прехвърли върху министрите. А шансовете това да стане са напълно реални, защото в Русия са натрупани много нерешени проблеми във всички сфери, смята всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Тогава обаче от сцената ще слезе политикът с втори най-висок рейтинг след Путин и при това лоялен към него.

Предложен от Путин за лидерския пост в “Единна Русия”, Медведев ще поеме управляващата партия в не твърде добро състояние, пише “Комерсант” в друг материал.

Според анкети в страната 11 на сто от руските граждани мислят за “Единна Русия” като за “партия на крадци и мошеници” - по известния израз на блогър опозиционер. А 27 на сто смятат, че нейната роля в политиката ще намалява, посочва изданието.

“Независимая газета” се пита доколко “иновационните пориви” на Медведев отговарят на политиката, водена от “Единна Русия”:

“Кой кого е подкрепил в партийно-политическия алианс и каква ще е ползата от това за страната?”

Медведев като премиер и управляващата партия безспорно ще са полезни един за друг. Днес “Единна Русия” наистина е силно обезценен политически актив, но твърде важен, тъй като има мнозинство в Държавната дума, отбелязва за вестника политологът Глеб Павловски.     

Съюзът с “Единна Русия” е важен за Медведев, главно защото укрепва не твърде стабилната му позиция на второ лице в държавата. Защото премиер се уволнява лесно, но е по-трудно да уволниш партиен лидер, допълва експертът.

“Ведомости” коментира на уводно място плановете на Владимир Путин да формира държавна корпорация с най-широки пълномощия за развитие на Сибир и Далечния изток. “Свършено е със Сибир” - така описва вестникът реакцията в руското общество.

Щом новата държавна компания ще бъде подчинена лично на Путин и няма да се контролира от местните власти, нито от федералните закони, това означава фиаско на държавата в реформата на институциите. Така смята бившият руски финансов министър Алексей Кудрин, когото цитира изданието.

“Кой казваше, че основната заплаха за региона идва от Китай?” - питат читатели на “Ведомости”, посетили форум на сайта му. Мнозина се страхуват създаването на сибирско-далекоизточна корпорация да не засили местните сепаратистки нагласи.

Защото в региона ще се появят “луксозни бляскави офиси на държавната колониална компания”, служителите й ще имат свръхестествени пълномощия, няма да спазват никакви закони и ще заграбват цялата печалба от експлоатацията на природните ресурси”, пояснява Владимир Милов, съпредседател на извънпарламентарната опозиционна партия ПАРНАС.

“Да се надяваме, че здравият разум ще победи и такава държавна корпорация няма да бъде създадена”, пише “Ведомости”.  Отказът от това необмислено решение обаче не бива да означава и отказ от всички планове за развитие на Сибир и Далечния изток, изтъква всекидневникът.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional