Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Признаването на вината на Чарлз Тейлър - урок за тираните или илюстрация на пределите на правосъдието

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


София, 27 април /БТА/
         Признаването на вината на бившия президент на Либерия Чарлз Тейлър по 11 обвинения, свързани с войната в Сиера Леоне, сред които военни  престъпления и престъпления срещу човечеството, е широко коментирана от англоезичните вестници.
        След пет години заседания, стрували 250 милиона долара, 64-годишният Тейлър най-после беше признат за виновен, но съдиите от специалния трибунал за Сиера Леоне прецениха, че прокурорите не са успели да докажат, че либерийският лидер е наредил извършването на всичките жестокости в съседната на Либерия африканска държава, отбелязва в. "Индипендънт". Тейлър изгради защитата си на твърдения, че е бил регионален миротворец и че никога не е стъпвал в Сиера Леоне. Но прокурорите успяха да докажат, че докато той открито е говорил за мир, зад кулисите е контактувал по сателитен телефон с лидерите на бунтовниците в Сиера Леоне, водещи варварска кампания на изнасилвания, убийства и  плячкосване, в която загинаха над  50 000 души. В процеса бяха изслушани 100 свидетели, а документацията по делото беше 50 000 страници, припомня британският вестник.
        Осъждането на Тейлър  е урок за останалите тирани, които заслужават изправяне пред съда, отбелязва британският в. "Дейли  телеграф". Изданието назовава президента на Зимбабве Робърт Мугабе и сирийския президент Башар Асад. Несъмнено хора като Мугабе и Асад продължават да си мислят, че са имунизирани срещу съдебно преследване, но времената се менят и след вчерашното признаване на вината на Тейлър не бива да се изключва вариантът тези тирани да бъдат принудени също един ден да платят за престъпленията си, допълва вестникът.
         Вчера съдът отхвърли тезата на прокурорите, че Чарлз Тейлър се е забъркал във войната в Сиера Леоне, след като замислил таен план с бунтовническите лидери при обучението им в Либерия през 80-те години. Съдът освен това отхвърли обвиненията, че Тейлър е бил в действителност най-висшият командир на бунтовническите сили на Сиера Леоне, че е използвал престижа си на президент и връзките си с оръжейни търговци, за да изпълнява командни и контролни функции и да урежда сделки, в които оръжия са се разменяли срещу диаманти, припомня американският в. Вашингтон пост"
        Според в. "Ню Йорк таймс" признаването на вината на Тейлър и присъдата срещу него, която ще бъде произнесена на 30 май, показват големите ограничения на международната съдебна система, недостатъчна, за да предотврати бъдещи подобни жестокости. Конфликтът в Сиера Леоне стана известен със страховитите тактики, които се прилагаха в него, в това число умишлени осакатявания на хиляди цивилни, широко разпространеното използване на дрогирани деца като войници и добива на диаманти, с които се плащаха оръжия и боеприпаси, припомня вестникът. Зловещият речник на бунтовниците показва какви ужасяващи неща са ставали в Сиера Леоне. Така например думата "усмивка" се е използвала, за да обозначи изрязването на горната и на долната устна на жертвите, "оставям някого по дълги ръкави" е означавало отрязване на ръцете до раменете, докато "оставям някого по къси ръкави" е означавало отрязване на ръцете до лактите, пише в. "Ню Йорк таймс". Десет години след края на войната Сиера Леоне не може да се възстанови. Безработицата, главно сред младите мъже, които излязоха от войната с малки познания и умения, достигна смазващи нива.Страната се върна към демокрация, но голям брой образовани сиералеонци остават в чужбина, в самата държава грамотните са малко, а някои промишлени отрасли като добива на желязо тепърва започват да прохождат.
/Габриела Големанска/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional