Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новият президентски мандат на Путине оспорен пред Върховния съд, пише руски всекидневник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 27 април /БТА/
    Група граждани на Русия оспориха пред Върховния съд резултата от президентските избори през март, спечелени от Владимир Путин, информира руският вестник "Ведомости".
    Според 12 участници в неотдавнашните митинги под надслов "За честни избори", по време на кампанията си днешният премиер е използвал служебното си положение и са били подкупвани гласоподаватели, което е попречило "да бъде установена истинската воля на избирателите". Ако бъде потвърдено от съда, всяко от тези обстоятелства може да стане причина за отмяна на изборния резултат, обяснява вестникът руския закон.
    Като осигурителна мярка ищците предлагат да се забрани на Владимир Путин полагането на президентска клетва, насрочено в момента за 7 май, преди да влезе в сила бъдещото решение на
съда.
    Подалите иска твърдят, че Путин е използвал служебното си положение, тъй като телевизиите информирали за него повече, отколкото за другите кандидати, печатът помествал негови програмни статии, без да бъдат платени от избирателния фонд, а конкурентите му нямали такава възможност. Зависими от премиера държавни и общински служители пък участвали в работно време в агитационна проява, нарушавайки закона. Заявителите наричат подкуп платената от Путин глоба в размер на 1000 рубли, загдето на митинг в негова подкрепа се явили повече хора от разрешеното, и осигурения безплатен концерт за участници в друг митинг, където раздавали безплатен чай с бисквити.
    Бившите съперници на Путин нямат намерение да подават подобни искове до Върховния съд.Според юриста на руската компартия Вадим Соловьов, дори ако съдът разгледа жалбата, със сигурност ще потвърди пълномощията на Путин и допълнително ще легитимира неговата власт, посочва всекидневникът.
    Върховният съд безспорно ще разгледа иска, но няма шансове да го уважи, коментира Андрей Бузин, юрист на избирателското сдружение "Голос".
    Не е установено дали Путин има нещо общо със споменатите нарушения: той не е разпореждал на хора, заети в бюджетния сектор, да идват  в Москва, а на главните редактори - да публикуват негови статии. Платената глоба не е подкуп, тъй като не е била съпроводена с агитация. А молбата на ископодателите да се отсрочи церемонията по встъпване в длъжност на новия президент просто ще бъде отхвърлена, убеден е експертът, говорил пред "Ведомости".
    Печатът продължава да обсъжда последното телевизионно интервю на Дмитрий Медведев като президент на Русия, дадено в сряда за руски канали.
    Медведев демонстрира, че е привърженик на демократичните ценности. Някои отговори обаче може да събудят съмнения дали е либерална нагласата на отиващия си президент - бъдещ министър-председател, пише "Комерсант". 
    Според изданието Медведев разграничил "истинските борци с корупцията, водени от алтруистични подбуди" от онези, за които борбата с корупцията "е политическа програма, понякога дори всъщност политическа авантюра - антикорупционната им риторика крие желанието просто да формират собствен политически капитал".
    "Разсъжденията на президента волю-неволю водеха до извода, че хората, включващи борбата с корупцията в политически, включително партийни програми, не може да са истински борци срещу корупцията", твърди "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Медведев отново потвърди, че е верен на политическия курс, поет от държавното ръководство на Русия, допълва всекидневникът. Много издания цитират президента: "Колкото до перспективите в
работата, огласихме някои перспективи; според мен всички може вече да се отпуснат, всичко това е за дълго време напред".
    В интервюто бе дадена най-висока оценка за дейността на кабинета, ръководен от Путин. Това обаче поражда рискове за самия Медведев, смята "Независимая газета".
    "Ако нещата не потръгнат, както е обещано, и бляскавите перспективи заминат отвъд хоризонта, вината за провалите ще легне върху онзи, който е поел стопанството на страната в чудесно състояние. Това ще е лична вина на новия премиер", предрича руският всекидневник.
    Предложен от Путин за негов заместник на висшия пост в управляващата партия "Единна Русия", Медведев просто е обречен да играе там ролята на декор. Нещо повече, тя поставя под въпрос бъдещето му като премиер на страната, пише електронният вестник "Утро".
    Медведев е отправял вече много сигнали, че няма намерение да бъде технически премиер, а напротив, разчита да формира автономен център за влияние, разработващ нова стратегия за развитието на Русия, а в бъдеще отново ще се кандидатира за президент. Неведнъж е говорил за предстоящи радикални промени в правителството, където щели да дойдат нови хора с нова идеология. Но в тясна прегръдка с "Единна Русия" Медведев губи правото на собствена идеология: или ще трябва да следва догмата на традиционалистите, или да организира преврат в тази партия - а честно казано, едва ли е способен на това, изтъква изданието.
    Медведев ще трябва да работи с кабинет, до голяма степен наследен от Путин, обобщава "Утро" прогнози в други руски медии. При това положение шансовете на новия премиер да превърне
правителството в автономен център за влияние клонят към нула, коментира електронният вестник.  
    /Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional