Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пресата в САЩ за посещението на Барак Обама в Афганистан

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Барак Обама произнесе своята първа от близо година реч за Афганистан, пише “Ню Йорк таймс” по повод посещението на президента на САЩ в базата на ВВС в Баграм, в годишнината от убийството на Осама бин Ладен. Белият дом бе предвидил това да бъде голямо събитие, но Обама пропиля възможността да обясни изцяло своята стратегия за приключване на войната, от която американците силно желаят да се отърват, коментира вестникът.

Обама потвърди ангажимента за изтегляна на американския контингент от САЩ до края на 2014 г. и заяви, че афганистанците далеч преди този срок ще бъдат в състояние да поемат сами отговорността върху операциите срещу талибаните. Но в изявлението му имаше отчайващо малко подробности. Президентът не обясни какво възнамеряват да направят САЩ и съюзниците им, за да обучат достатъчно силите за сигурност на Афганистан, че да могат да се справят с бунтовниците. Нито пък обясни какво възнамерява да направи президентът Хамид Карзай, за да овладее корупцията и некомпетентността, които са основен белег на неговото управление и които отблъскват хората и ги пращат в ръцете на талибаните, пише “Ню Йорк таймс”.   

От друга страна вестникът подчертава, че в речта си Барак Обама бе включил само един “елемент на триумфалност”, въпреки че датата на визитата му в Афганистан съвпадна с годишнината от ликвидирането на лидера на Ал Каида. Той каза, че “Вашингтон е съкрушил ръководството на Ал Каида” и настоя, че поставената от него цел - да бъде победена Ал Каида и да бъде лишена от възможността да се възстанови - е вече постигната.

Политическото послание и мотивацията на Обама за това посещение са неоспорими, отбелязва нюйоркският вестник. Според него президентът все още заслужава голям политически кредит за това че тръгна по следите на Бин Ладен и за неумолимото преследване на лидерите на Ал Каида в Пакистан. Той постигна много по-голям напредък, при далеч по-малко позьорство, отколкото предшественика си Джордж У. Буш, заключава “Ню Йорк таймс”.

Президентът Барак Обама беше царят на смесените сигнали за Афганистан, пише в коментар по същата тема “Вашингтон пост”.  Първоначалната оценка на неговата политика разбули дълбокото разделение в администрацията и доведе до вътрешна война за изтичанията на информация. Обама разпореди мащабни операции на американските сили в Афганистан, а наскоро съкрати числеността им - ход, оценен като преждевременен от някои командири. Той призна важността на афганистанската мисия, обявявайки новата си политика, но сякаш неохотно говореше за конфликта там. Той често покриваше с многозначен език вариантите за отстояване на националната сигурност, припомня вестникът.

Видяхме доста от това, когато вчера президентът говори за края на войната, за изтеглянето на подкрепленията и за преминаване към вътрешно обновление на Афганистан. Това обаче беше до голяма степен политическо лустро, констатира “Вашингтон пост”. Според вестника новината във вчерашната реч - въплътена в рамковото споразумение, което Обама подписа с Карзай - е сериозният и дългосрочен ангажимент на Америка към правителството на Афганистан. Потвърждавайки изтеглянето до 2014 г. Обама гарантира най-малко две роли, които американските военни ще изпълняват след окончателното изтегляне от Афганистан: борба с тероризма и обучение.  Освен това той обърна внимание на Пакистан, че изтеглянето няма да е такова, че да не може да бъдат защищавани американските интереси в района.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional