Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нападките на Северна Корея срещу Юга са за вътрешна употреба

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Джу-мин Пак от Ройтерс

“Плъх” и “копеле” са две от по-личните обиди, които севернокорейски медии отправят през последните дни към южнокорейския президент И Мюн-бак наред със заплахи, че той ще бъде “унищожен”, а столицата на Юга ще бъде изпепелена.

Тези приказки тревожат Сеул, който засилва сигурността, и идват във време, когато Северна Корея демонстрира военна мощ на неотдавнашен парад по случай рождението на нейния основател и се предполага, че подготвя трети ядрен опит, който може да заплаши регионалната сигурност.

Пропагандата срещу И, включваща прегазване на негови груби чучела от танк, въобще не е реална заплаха за покушение срещу южнокорейския президент, каквото Северът се опита да извърши през 1968 и 1974 година. Тя е предназначена главно за вътрешна употреба и цели да укрепи образа на новия лидер на Севера Ким Чен-ун.

“Севернокорейските медии просто искат да отклонят цялото внимание към външния свят, така че хората да могат да забравят защо гладуват”, каза бившият репортер и сценарист на сапунени опери за севернокорейската държавна телевизия Чхан Хе-сон.

Сега Чхан живее в Сеул. Той избягал от Северна Корея, след като бил осъден на три месеца принудителен труд за това, че изпуснал “сен” от името на основателя на КНДР Ким Ир-сен - нещо, което показва колко сериозно се отнася изолираната държава към семейството основател.

И (Мюн-бак) постави под въпрос цената на честванията на 100-ия рожден ден, като каза, че е било по-добре парите да бъдат използвани за нахранване на гладуващото население на Севера, и разкритикува неотдавнашното неуспешно изстрелване на ракета като прахосване на пари.

През 90-те години на 20-и век Северна Корея преживя голям глад, който отне живота на почти един милион души. Според Световната програма на ООН по прехраната една трета от децата й страдат от хронично недохранване или спиране на растежа.

Държавната осведомителна агенция КЦТА заяви, че критиките на И са “разпалили у армията и народа на КНДР най-големия гняв, тъй като те ценят достойнството на висшето ръководство повече от собствения си живот”.

Макар да няма кой знае какви признаци, че семейството, управляващо Северна Корея от 1953 г. е застрашено да загуби контрола си върху властта, то наистина е изправено пред предизвикателства, които неговият родоначалник не би могъл да предвиди.

В Северна Корея има около един милион мобилни телефона благодарение на поддържана от египетската компания “Ораском” мрежа за мобилни комуникации трето поколение, а контрабандно внесени Ди-Ви-Ди-та показват южнокорейски сапунени опери и високия жизнен стандарт в проспериращия Юг.

“Разбира се, сега хората в Севера чуват какво става навън. Но е трудно да се пречупи начинът на мислене, с който са родени.

Защото режимът няма да спре да промива мозъците и да казва, че за бедността са виновни нашите врагове”, заяви бившият севернокорейски правителствен служител Сон Джун-хон, пристигнал в Юга през 2002 г.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional