Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руското министерство на отбраната "ще стреля с компютър по ПРО" на НАТО, пише вестник "Комерсант"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 3 май /БТА/
    Руското министерство на отбраната организира днес в Москва международна конференция за противоракетната отбрана (ПРО), чийто резултат до голяма степен ще е определящ за руската позиция по проблема занапред. Военните ще представят неопровержими според тях доказателства, че натовската система за ПРО застрашава ядрените сили на Русия, пише вестник "Комерсант".
    Повод за проявата е предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго, където ще бъде обявено приключването на първата фаза от проекта за ПРО на алианса, посочва изданието.
    Очаква се Москва да представи днес компютърен модел, който ще покаже как противоракетният щит на НАТО може да навреди на руските сили за ядрено възпиране, заяви по-рано руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от осведомителните агенции.
    Основно доказателство, че европейската ПРО на НАТО заплашва Русия, ще бъде компютърна презентация, максимално приближена до реалността. На гигантски екран участниците в конференцията ще видят как получава отпор и заглъхва руска ядрена атака срещу САЩ - насочени към Лос Анжелис и Ню Йорк руски междуконтинентални балистични ракети се свалят от натовски прехващачи, без да изминат и четвърт от траекторията си. Според руските военни този сценарий ще стане възможен частично на третия и със сигурност на четвъртия етап от разполагането на американско-натовската ПРО в Европа, тоест през 2018-2020 г., изтъква "Комерсант".
    Русия е събрала за форума "голям брой нагледни материали" и го разглежда като свой коз. "Ако не успеем да убедим САЩ да коригират плановете си, после ще е много по-трудно да го сторим. След конференцията ще дадем на американците време за размисъл и ще чакаме окончателен отговор", обяснява източник на вестника от Генералния щаб в Москва.
    Събеседникът на "Комерсант" отказва обаче да прогнозира какво ще се случи, ако САЩ не приемат аргументите на Русия. "При подобно развитие последната дума ще има върховният главнокомандващ" - президентът", добавя той.
    Според източник на "Комерсант", близък до руската президентска администрация, ако след форума САЩ не променят своите планове, Русия ще започне да разработва твърди контрамерки. Стратегията и тактиката на Москва по въпроса за европейската ПРО ще бъдат определени след встъпването в длъжност на новоизбрания президент Владимир Путин, насрочено за 7 май, уточнява той.
    Американската делегация на днешния форум ще представи на Русия технически факти в подкрепа на твърдението, че замисляният от НАТО противоракетен щит няма да застрашава Русия. Това съобщи Елън Таушър, специален представител на Вашингтон по въпросите на противоракетната отбрана и стратегическата стабилност, предаде по-рано Асошиейтед прес.
    Някои делегати от САЩ вече са се запознали с руската презентация на закрити консултации във Виена през януари и са подготвили контрааргументи, твърди "Комерсант". Според вестника САЩ ще настояват, че компютърният модел на руското министерство на отбраната е базиран на грешни данни. Американските експерти твърдят например, че САЩ нямат намерение да разполагат прехващачи в района на Балтийско море, както е показано в руската презентация. Освен това смятат, че натовските прехващачи, чиято скорост е 4,5 до 5 километра в секунда, не могат да настигнат руските ракети, пише той.
    Останалите страни от НАТО активно ще подкрепят тези доводи, прогнозира "Комерсант". Високопоставен източник от главната квартира на алианса уверил изданието, че московският форум
"изобщо няма да повлияе" плановете за срещата в Чикаго, свързани с ПРО на САЩ и НАТО.
    /Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional