Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Телевизионният дебат между Оланд и Саркози преди втория тур на президентските избори във Франция е основна тема в европейския печат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


София, 3 май /БТА/
    Телевизионният дебат между социалистическия кандидат за президент на Франция Франсоа Оланд и действащия десен президент Никола Саркози е основна тема в европейския печат.
    "Саркози не успя да нанесе завършващ удар", е заглавието на в. "Файненшъл таймс".
    Това трябваше да е моментът, в който Никола Саркози най-после ще "разпердушини" Франсоа Оланд в домогването му към френския президентски пост, както се изрази сътрудник на държавния глава. Социалистическият кандидат обаче прояви изненадваща издръжливост пред атаките на Саркози в близо тричасовия им дебат.
    За Саркози този телевизионен дебат, който бе единственият сблъсък лице в лице от многомесечната предизборна кампания преди втория тур в неделя, бе дългоочаквана възможност да внесе обрат в отдавнашната преднина на Оланд в проучванията на избирателните нагласи. Той се надяваше да изложи липсата на управленски опит на съперника си и привидното несъответствие между плановете му за държавни разходи и обещанията му да намали бюджетния дефицит, пише изданието.
    Оланд в нито един момент не допусна да бъде сплашен. Той се прояви като сдържан, спокоен и добре информиран и нямаше нищо против да контраатакува.
    Още преди това социологическите институти подчертаха, че този род телевизионни дебати във Франция рядко са оказвали съществено влияние на избирателните нагласи и никога не са позволявали на изоставащ кандидат да догони първенеца. Социологическите проучвания от тази седмица сочат, че Оланд продължава да е начело, макар и преднината му леко да е намаляла. Екипът на Саркози ще твърди, че той е спечелил дебата, но в действителност той не постигна решителния пробив, на който се надяваше, отбелязва "Файненшъл таймс".
    Като телевизионен спектакъл дебатът приковаваше вниманието и навежда на мисълта да поставим и британския премиер Дейвид Камерън и опозиционния лидер Ед Милибанд в такова изпитание, в което силните и слабите страни излизат наяве, пише в. "Дейли телеграф".
    Някои се опасяват, че Оланд е твърде мекушав да се справи с тежките задачи на президентската длъжност. В този смисъл той спечели от дебата, защото избирателите видяха как успешно защитава спорната си политика за данъците, Европейския съюз и имиграцията. Те обаче видяха и как той запазва самообладание и удържа на заяжданията на Саркози. Оланд освен това даде да се разбере, че би бил президент, който държи на достойнството на поста и негласно се разграничи от практиката на Саркози да се меси по всякакви въпроси, отбелязва вестникът.
    Според анализа на в. "Монд" Франсоа Оланд е дошъл в дебата в позицията на фаворит и я е запазил след него.
    Не е сигурно, че дебатът ще промени съществено положението при колебаещите се, но прави впечатление, че Оланд в нито един момент не допусна Саркози да го доминира. Саркози основно защитаваше постиженията си до момента, но не разви кой знае какви предложения за свое евентуално бъдещо управление. В този дебат, а и в цялата кампания, липсваха обсъждания как Франция се ситуира спрямо останалия свят. Дебатите бяха твърде технически, и в двата лагера липсваше визия какви ще са залозите през следващите пет години, сякаш Франция се затруднява да намери мястото си в процеса на глобализация. По заетостта също не се каза кой знае какво, а тя е най-голямата грижа на французите. В крайна сметка може да се каже, че дебатът завърши с равен резултат, но тъй като Оланд беше фаворит преди него, може да се каже, че е запазил тази позиция. Саркози не успя да постигне целта си да го извади от равновесие, отбелязва "Монд".
     В допитване в сайта на в. "Фигаро" на въпроса "Промени ли телевизионният дебат решението ви за кого да гласувате?" от почти 50 000 гласували близо 81 процента отговарят отрицателно.
/Христо Попов/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional