Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Меркел е заплашена от поражения на ключови провинциални избори в Германия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Берлин, 3 май /Жан-Батист Пигин от ДПА/


    Една четвърт от германските избиратели ще гласуват през май на избори, които са ключови проверки за канцлера Ангела Меркел и нейното коалиционно правителство, като повечето проучвания на общественото мнение предполагат, че тя ще понесе тежки поражения.
    Избирателите не изглеждат в настроение да й дадат какъвто и да е бонус за усилията й за справяне с кризата в еврозоната или за сравнително здравата икономика на Германия.
    Очаква се и нейният Християндемократически съюз (ХДС), и по-малкият коалиционен партньор, Свободната демократическа партия-либерали (СвДП), да загубят избиратели на изборите в Шлезвиг-Холщайн до границата с Дания и най-многолюдната провинция в страната, Северен Рейн-Вестфалия.
    Опозиционните на федерални ниво Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и "Съюз 90/Зелени" обаче не успяват да се възползват от намаляващата подкрепа за нея толкова, колкото се надяваха.
    В резултат вероятно ще се стигне до политически пазарлъци за събиране на мнозинство в парламентите на двете провинции.
    Но се очаква новоизлюпената Партия на пиратите, която води кампания, основана на либертарианска програма за свобода в интернет и пряка демокрация, да продължи победната си серия, започнала през септември на изборите в град Берлин, където тя спечели 15 места.
    Според допитванията Пиратите се ползват с около 9 процента подкрепа и в двете провинции, където този месец ще има избори.

Старите партии обаче казват, че Пиратите са твърде неопитни, за да бъдат поканени в каквото и да е коалиционно правителство. Ако Пиратите останат извън уравнението, двете основни партии - ХДС и ГСДП - може да бъдат подложени на натиск да съставят т.нар. голяма коалиция от левоцентристи и десноцентристи.
    Изборите в Шлезвиг-Холщайн до границата с Дания вероятно ще бъдат засенчени от втория тур на президентските избори във Франция и изборите в Гърция същия ден.
    Премиерът на провинцията Петер-Хари Карстенсен от ХДС се пенсионира и не се очаква сегашната коалиция на ХДС и СвДП да запази властта.
    Анкета на телевизия Цет Де Еф в петък показа, че ХДС и ГСДП се ползват с 31 процента подкрепа, което е увеличение от над 5 пункта за ГСДП в сравнение с предишните избори.
    Провинциалният лидер на ГСДП Торстен Албиг се надява да избегне коалиция с ХДС и вместо това да състави правителство със Зелените и с партия, представляваща датскоезичното малцинство в
граничната зона.
    Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт от ГСДП се надява оглавяваното от нея правителство на малцинството със Зелените да спечели изборите седмица по-късно на 13 май.
    Нейното правителство се разпадна през март, след като тя не успя да събере достатъчна подкрепа за предложения от нея бюджет в законодателното събрание на провинцията, защото ХДС и СвДП настояха за по-голямо намаляване на разходите, за да се ограничи натрупването на нов дълг.
    Проучване на социологическата агенция "Емнид" предполага, че Крафт е близо до това да запази коалиционното си правителство, при положение че подкрепата за ГСДП е 38 процента, а тази за Зелените е 10 процента.
    Провинцията е най-многолюдната в Германия с население почти 18 милиона. Загубата на властта в провинцията през май 2010 г. беше един от най-тежките удари, които ХДС е понасял през последното десетилетие, и подкопа позициите на Меркел.
    Една от звездите в нейното правителство - министърът на околната среда, опазването на природата и сигурността на ядрените реактори Норберт Рьотген - се стреми да спечели за ХДС премиерския пост на провинцията, но ще му бъде трудно. Според "Емнид" подкрепата за ХДС е 32 процента - ситуация, която е доста далеч от оспорваната надпревара с ГСДП преди две години.
    Срещу кампанията на Рьотген се отправят упреци, че той не иска да се откаже от министерския си пост и да се премести в родната си провинция, за да стане лидер на опозицията там, ако загуби. Той отказва да заяви дали това е вярно или не.
    Въпреки вероятните загуби Меркел може да получи известна утеха от евентуално възстановяване на позициите на СвДП. На нея й е нужно свободните демократи да са силен по-малък коалиционен партньор както сега, така и с оглед на федералните избори догодина.
    От месеци СвДП е обхваната от вътрешни борби, които я доближават до разпадане. Според социологическите проучвания тя се ползва с едва 2 процента подкрепа, което е под прага от 5 процента, нужен за спечелване на каквито и да е места.
    Допитването на "Емнид" показва, че СвДП има над 5 процента подкрепа в Северен Рейн-Вестфалия благодарение на умелата лична кампания на бившия генерален секретар на партията Кристиан Линднер.
    Според анкетата на Цет Де Еф в Шлезвиг-Холщайн партията вероятно без проблеми ще спечели 7 процента от гласовете. /БТА/
/Илиян Могиларски/
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional