Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Той се завърна - Путин е отново в Кремъл

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стефан Коршак от ДПА


Москва, 7 май 
    Владимир Путин се завръща в Кремъл - малцина руснаци обаче смятат, че той някога изобщо си е тръгвал оттам.
    Най-силният политик в Русия спечели забележителна победа на изборите на 4 март с 63,6 процента от гласовете, и след като днес положи клетва, стана първият политик, избиран три пъти за лидер на най-голямата страна в света, макар и не поредни.
    По време на кампанията Путин формулира ясно и отчетливо какво ще получат руснаците, ако гласуват за него: "Приемственост".
    "Има да се свърши доста работа", заяви Путин в реч по време на кампанията. "Не е време да спираме".
    Протежето на Путин и негов съюзник, Дмитрий Медведев, в периода 2008-2012 г. изкара своего рода мандат на временен президент, преди да заяви, че се отказва да се бори за преизбиране; мнозина западни наблюдатели приеха това като вътрешна инсценировка на тандема.
    Позицията на Путин на човека, който взима решенията в Русия, дори и когато беше министър-председател и уж беше подчинен на Медведев, практически остана неоспорвана, откакто той стана президент за първи път през 1999 г.
    На външнополитическия фронт Путин призова за още по-тясно икономическо сближаване с Китай; за Русия - да има по-голяма тежест във вземането на решенията на международната общност в Близкия изток и Централна Азия; и добре премерена кампания за засилване на търсенето на руски енергийни източници в Европа.
    Бившият шпионин от КГБ Владимир Путин нееднократно е повтарял, че "Студената война е история". Но същевременно той призовава за превъоръжаване на Русия, както и за евентуално оспорване на американското военно господство в света.
    Сред новите оръжия, които той определи като решаващи за националната сигурност, са пето поколение изтребители, сравними с американския Ф-22 "Раптър" и програма за производство на ядрени подводници, като се предвижда на всеки 18 месеца на вода да бъде спускан по един свръхмодерен нов боен съд.
    Що се отнася до финансите, Путин е привърженик на пестеливостта. Той похвали излишъците по търговския баланс и Държавния стабилизационен фонд, който към момента възлиза на 90 милиарда долара.   
    Тези пари могат да изиграят голяма роля за превъзмогването на свръхзависимостта на Русия от приходите от износа на енергийни източници и суровини, особено ако се инвестират в големи нфраструктурни проекти за развитие на Далечния изток или Севера, каза Путин.
    Критиците на Путин в страната предрекоха, че няма да има кой знае каква промяна по отношение на ширещата се в страната корупция, а държавата ще продължи кампанията за маргинализиране на независимите медии и опозицията на режима на "Единна Русия".

Вероятно ще продължи и кампанията за справяне с ислямските бунтовници в руските кавказки територии, която е в ход вече две десетилетия, предричат наблюдатели, като армията ще извършва повече рейдове и арести на заподзрени метежници, и в отговор ще последват бомбени атентати и засади.
    Но може би най-сериозното предизвикателство за следващия президентски мандат на Путин ще е нарастващото недоволство сред младите и образовани специалисти в големите градове, които са не по-малко информирани от другите европейци, и все повече им омръзва от подкупните бюрократи, изчезващите пари от данъците и бомбастичния стил на Кремъл вместо добро управление.

През декември в Русия се състояха най-многолюдните антиправителствени демонстрации от 20 години насам. Хората протестираха срещу парламентарните избори, предоставили на Путиновата "Единна Русия" безспорен контрол над законодателната власт. Изборните манипулации са били толкова крещящи, че в интернет се появиха видеоклипове на стотици служители, фалцифициращи бюлетини.
    В реч по време на кампанията през декември Путин заяви, че "е готов да си тръгне", ако почувства, че Русия не го подкрепя. Държавната телевизия показа сълзи в очите му по време на мартенска реч по случай победата.
    "Ще работим честно и интезивно и ще постигнем успех", заяви той.
    По-късно Путин каза на репортерите, че това не било изблик на емоция, а реакция от студения вятър, който насълзил очите му. Опонентите му нарекоха това крокодилски сълзи. /БТА/
/Владимир Сахатчиев/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional