Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев: обещал-изпълнил

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Антоанета Ненкова, Дойче веле

 "Не се притеснявам да бъда нетипичен президент. Не се притеснявам и за втория си мандат. Но се притеснявам да си седя комфортно и да чакам да мине кризата" - казва Плевнелиев по повод първите му 100 дни на "Дондуков" 2.

 Най-голямото нещо, което свършихте за 100-те дни? - с този въпрос започва разговорът на Антоанета Ненкова с българския президент Росен Плевнелиев. Ето неговия отговор:

 „Стартирахме много инициативи, имаме силен екип, имахме сериозни постижения в рамките на първите 100 дни. Първият Консултативен съвет по национална сигурност постигна за първи път през последните години консенсус в толкова важна сфера като реформата в сектора на националната сигурност. Голям успех беше и първият Съвет по икономическа политика. Гордея се, че казахме “не” на АЕЦ “Белене” и “да” на енергийната ефективност. Зададохме ясни дългосрочни приоритети за държавата и изпълних пет от 40-те обещания, които дадох. Това означава, че като амбициозен президент задавам посоката за правене на нов тип политика в България: обещал-изпълнил”, казва Плевнелиев.

 

Баварският лъв

 В кабинета си българският президент има Баварски лъв. На какво, според него, България може да се научи от Германия? - „Защо Баварският лъв е тук? Преди 35-40 години Бавария беше най-изостаналата германска провинция, но успя с фокус и ясен план за действие да стигне много далече. Това искам да се случи сега и в България. Бавария може да ни научи как да създадем дългосрочен план за развитие, който да предложи не просто много милиарди за харчене, но и за инвестиране. Така че да има конкретен резултат, както се случва в Бавария - тя успя да се изстреля до много високо развита индустриално провинция, до едно прекрасно и уютно място за живеене и го е постигнала чрез целенасочени усилия на много правителства за много години напред. Искам ето това да научим от Бавария - как с Националния план България 2020 да зададем ето това начало. Не всички магистрали на тая планета трябва да минат през България, не всички индустрии ще се случат в България, но е много важно да се поучим от Бавария. Те успяха, специализирайки се, фокусирайки се да направят нещо смислено. Ето това трябва да направим и ние”, категоричен е българският президент. А как, според него, се развиват българо-германските отношения?

 

 

"Искаме богата държава, следователно трябва да имаме конкурентоспособна икономика", казва Плевнелиев

 „Знаете, че за мен българо-германските отношения са стратегически приоритет. Като министър работех за 101 идеи за развитие на германския бизнес в България, а и бях в постоянен контакт. За България е важно, че една държава като Германия я подкрепя, но има още какво да се направи и от двете страни. Имаше няколко проблемни казуса - например, когато България трябваше навреме да изплати прословутите германски електрички. Но по-важното е, че перспективите са огромни.

 Да, Германия е голям инвеститор и търговски партньор номер 1 на България, но не е само това. България е добро място за правене на бизнес в региона на Югоизточна Европа, където живеят над 60 милиона души. България е най-близката европейска държава до такава много силна икономика, каквато е турската. България е остров на стабилност, включително и фискална. Германският бизнес може да използва всичко това.

 За мен като президент е много важно да обясня не само на администрацията, но и на българските граждани, че икономическите теми са важни за България. Искаме богата държава, искаме проспериращ народ, следователно трябва да имаме конкурентоспособна икономика. И българският президент има какво да каже. Германия е символ на това как икономическото развитие може да постави една страна глобално като лидер на картата на света. България трудно може да постигне този успех, но може да бъде поне конкурентоспособен лидер в региона.”

 

"България си написа домашното"

 

 

Плевнелиев: "България е на прав път"

 

 Неотдавна българският президент заяви, че България решава с какъв растеж ще се ускори Европа след 2 години. Какво точно има той предвид с тези си думи? Росен Плевнелиев:

 „Едва ли само България може да тласне цяла Европа напред. Но би могла да бъде пример в определени сфери. Почти всички европейски държави в годините на растеж се увлякоха по харченето. Произведоха се планини от дългове. С едно малко изключение - малка България, която успя да изгради буфер. България направи своите тежки реформи. Дори в тези тежки години растем. Да, не са достатъчни 2%, трябват ни 4-6%, но движението е към по-добро. След фалита на българската банкова система през 1996 г. България си написа домашното. Нашата банкова система днес е символ на независимост. И това е само един пример. Европа вече четвърта година преживява тежки времена и са необходими отговорни действия на всички заедно. Проблемите са ясно дефинирани. В последните години в Европа правилата не се спазват, затова се топи и инвеститорското доверие. Така че решението е ясно - спазване на правилата”, казва Плевнелиев.

 Той винаги е твърдял, че прекият избор на президент му дава огромна морална власт да взема позиции по ключови въпроси. Как би отговорил той тогава на следния упрек: ”Притеснително е, когато президентът не взема позиция по Сребърния фонд, дори не взе позиция по това, че готовността за Шенген на България се свежда до констатацията, че има пълна корупция по митниците и че никой не е виновен.” Наистина ли Плевнелиев няма позиция по тези ключови въпроси? И кои са, според него, големите точки в дневния ред на България? Ето отговора на българския президент:

 „Да, президентът Плевнелиев е избран директно от хората и носи голяма морална отговорност да заема позиция по всички важни въпроси. Но по въпроса за Сребърния фонд няма достатъчно база, на която да стъпя и да се произнеса. Добре е правителството, БНБ, други институции да сложат аргументите си на масата. Не бива като президент да съм първи по веригата. Време е общественият дебат да се случи. Аз го очаквам и ще се произнеса, екипите в президентството вече работят. Питате и за Шенген - ясно е, че България си върши работата. Виждате политическата воля и на правителството, и на парламента. За току-що приетия закон за конфискацията на незаконно придобито имущество получихме сериозна подкрепа и от Европа, и от САЩ. И от Германия в това число. България е на прав път”, убеден е Плевнелиев.

 

Точният човек на точното място

 

 

"В години на кризи идва ред на нетипичните политици", казва българският президент

 Изминалият уикенд беше изборен в няколко европейски страни. И имаше сблъсък между прагматици и политици, които дават отчасти нереалистични обещания. Къде е българският президент в тази схема? Отговорът на Росен Плевнелиев: „В последните 30 години в Европа са били малко президентите-прагматици, но идва нова вълна. И тя се случи и в България. В тежки години на кризи идва ред на нетипичните политици. Аз не се притеснявам да бъда прагматик, технократ, нетипичен президент. Не се притеснявам за втория си мандат, не се притеснявам дали една или друга партия ще застане зад мен. Но се притеснявам за това да си седя комфортно и да чакам да мине кризата.

 Считам себе си за точния човек на точното място и се надявам след 5 години България и българите да видят конкретни резултати. Всички искаме България да забогатее. И държавите са за това, за да бъдат платформи на икономиките и нациите да се развиват. Това ще е моята кауза и през следващите години от мандата ми”, казва в заключение българският президент Росен Плевнелиев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional