Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Светло бъдеще очаква хората в Русия" през новия президентски мандат на Владимир Путин, прогнозира руско издание

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 8 май /БТА/
    Руският печат широко отразява вчерашната церемония в Кремъл по встъпване в длъжност на новия президент Владимир Путин, съпроводена с нови опити за протести в Москва, осуетявани от органите на реда.
    "Путин бързо стана президент", пише "РБК дейли" и пояснява, че кортежът на досегашния премиер се е придвижил до новото му работно място само за 6 минути.
    "Постът сдаден, постът приет", обобщава в заглавие "Независимая газета" обръщенията на осегашния руски държавен глава Дмитрий Медведев и на новия - Владимир Путин.
    Медведев пожела на Путин успехи в новата му работа и го нарече силен ръководител, подкрепян от повечето граждани. Новият президент заяви, че днес са налице всички условия Русия да се движи напред, за което голяма заслуга има Медведев, осигурил приемственост на курса, посочва "Росийская газета".
    "Светло бъдеще очаква хората в Русия", твърди в заглавие "Утро". Без да губи време, Путин веднага, щом встъпи в длъжност, подписа първите си укази за дългосрочната икономическа и социална политика, също и за промени в държавното управление и националната политика. Те фактически утвърждават програмата за предстоящия му шестгодишен мандат, описана по-рано в негови статии, пише електронният вестник.
    Путин постави на министрите амбициозни задачи: до 2020 г. в Русия да бъдат създадени 25 милиона високотехнологични работни места; до 2018 г. инвестициите да нараснат на 27 процента от БВП, а делът на високотехнологичните отрасли в БВП да се увеличи с 30 на сто; производителността на труда да бъде увеличена с 50 на сто и федерацията да се изкачи от 120-о на 20-о място по условия за бизнеса в рейтинга на Световната банка, информира "Утро".
    Мрежовото издание изброява и конкретни мерки, предвидени от Путин за целта: задължителен публичен одит на големите инвестиционни проекти с държавно участие, разработка на закон за използване на доходите от петрола, по-нататъшна приватизация в страната и др.
    Новият президент нарежда на кабинета да вдигне заплатите в Русия с 50 на сто до 2018 г., а тези на лекарите и учителите двойно да надхвърлят дотогава средното възнаграждение за съответния регион. Предвижда се развитие на пенсионната система и жилищно-комуналните услуги, нов закон за образованието, задължителни изпити по руски за гастарбайтерите; ще продължи преходът от наборна към професионална армия, добавя "Утро".
    В деня на президентската церемония московската полиция получи подарък - един "Триумфален площад" из целия град, пише "Лента" с намек за редовните месечни протести на опозицията в руската столица. "Неразрешени акции избухнаха едновременно в няколко пункта", посочва електронният вестник под заглавие "Стражари и апаши".
    Нощната проява след церемонията край московския паметник на Героите от Плевен, наречена от опозиционера Алексей Навални "безсрочно денонощно народно веселие", прерасна обаче в сблъсъци
със специалните полицейски сили, съобщава "Комерсант".  Навални и лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов са задържани, предадоха по-рано агенциите.
    Безредиците в центъра на Москва на фона на кремълската церемония продължиха почти цяло денонощие. Силовите структури заявиха, че след "профилактични беседи" са пускали задържаните и
полицията "е действала меко, за да не разваля настроението през майските празници". В редица случаи обаче органите на реда действаха крайно ожесточено, изтъква "Комерсант".
    Пострадали са например гостите на ресторант "Жан-Жак" на Никитския булевард - спецполицаите обръщали масите, трошали съдовете, а хората се мъчели да избягат през задния вход, докато били ритани и бити с палки.
    Московската полиция съобщи за 300 задържани в понеделник "за опити да участват в неразрешени стоящи протести в центъра". Някои били прибирани неведнъж. Според портала ovdinfo.org обаче в столицата са били задържани общо 490 души, допълва "Комерсант".
    В дните около церемонията "правоохранителните органи не се церемониха много с несъгласния електорат", резюмира "Независимая газета".
    Два часа преди да напусне висшия пост в Русия, Дмитрий Медведев издаде нареждания, произтичащи от скорошната му среща с президентския Съвет по човешките права. Изпълнението на някои от тях бе възложено на Путин - колкото и да е странно, пише "Росийская газета".
    На Путин - все още премиер вчера сутринта, било наредено да отговаря например за подготовката на промени в законодателството за събиранията, митингите, демонстрациите, шествията и стоящите протести, а също и за административната отговорност.
    Досегашният държавен лидер се мотивирал с "целта да бъдат затвърдени гаранциите за спазване на конституционните права и свободи". "Това бе заключителното дело на президента Дмитрий Медведев", завършва руският официоз.

/Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional