Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Западни вестници коментират как ще се отразят резултатите от изборите във Франция и Гърция върху усилията за справяне с кризата в ЕС

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   


София, 8 май /БТА/
    Трийсетмесечните усилия на Европейския съюз да спаси еврото чрез намаляване на разходите и дълговете са заплашени от криза на политическата легитимност, след като стратегиите на европейските лидери се сблъскаха с желанията на избирателите във Франция и Гърция, пише британският в. "Гардиън".
    Безизходицата се открои най-ясно, когато германската канцлерка Ангела Меркел настоя Атина да се придържа към строгите условия на спасителния план за 130 милиарда евро, въпреки че над 60 процента от гърците гласуваха за партии, които отхвърлят тези условия.
    След края на надпреварата за президентския пост във Франция, при която Меркел подкрепяше претърпелия поражение Никола Саркози и се отнасяше хладно към победилия на изборите Франсоа
Оланд, канцлерката подчерта своята съпротива срещу основното обещание на новоизбрания френски президент - предоговаряне на европейския фискален пакт, отбелязва изданието.
    Изходът от изборите във Франция и Гърция отново хвърли международната политика и финансовите пазари в страх, че ЕС няма да успее да запази единството си и да продължи по пътя на реформите, изтъква германският в. "Велт".
    Според изданието резултатите от вотовете са също така поражение за Германия. Французите и гърците се възпротивиха на това, което в техните очи изглежда като германски диктат за пестене и реформи. Това обаче е несправедливо, като се имат предвид значителните ангажименти и рискове, които поема Германия, за да спаси от фалит проблемните страни в ЕС, посочва вестникът.
    Новоизбраният френски президент получи двойно предупреждение от пазарите и Германия заради обещанието си да спре политиката на икономии, насочена към решаване на европейската финансова
криза, пише британският в. "Индипендънт".
    Оланд ще се срещне с Меркел след встъпването си в длъжност следващата седмица, за да очертае плановете си за засилване на икономическия растеж. Германската канцлерка каза, че очаква "интензивно и добро" сътрудничество със социалиста. Берлин обаче даде да се разбере, че няма да се съгласи на предоговаряне на европейския фискален пакт.
    Според изданието челният сблъсък между Меркел и Оланд по този въпрос вероятно може да бъде избегнат, тъй като новоизбраният френски президент намеква, че би приел компромис, при който фискалният пакт в сегашния си вариант да бъде балансиран с нов текст за мерки за стимулиране на растежа. Истинското противопоставяне между Париж и Берлин може да бъде по въпроса за съдържанието на ново споразумение за растежа.
    Сътресенията на пазарите бяха по-скоро леко предупреждение за Оланд, отколкото червен сигнал. Анализатори изразиха мнение, че понижаването на стойността на еврото и първоначалният спад на фондовите пазари са били предизвикани не толкова от страха от избирането на Оланд, колкото от заплетения резултат на изборите в Гърция, коментира изданието.
    След изборите, които за малко не сринаха утвърдените партии в Гърция и сложиха край на 17-годишното управление на консерваторите във Франция, вниманието в Европа сега се насочва към истинския проблем за растежа на намиращия се в икономически застой континент, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
    Почти липсват обаче готови отговори на въпроса какво да се направи за преодоляване на рецесията във време на сериозна дългова криза и ще са нужни седмици тежки преговори, за да се види дали германците биха се съгласили на нещо повече от козметични промени в подкрепяния от тях подход за фискална дисциплина за всички, изтъква изданието.
   
/Илиян Могиларски/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional