Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вестници в САЩ и Великобритания коментират проблемите на Гърция и еврозоната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Само преди няколко седмици идеята, че Гърция ще напусне еврозоната  изглеждаше почти немислима. Но сега, след като новоовластените политически партии отказват да приемат условията на споразумението за външния заем и след острите думи на европейските лидери, този изход става все по вероятен, пише “Ню Йорк таймс”.

Отдадеността на Германия към еврото и Европейския съюз е залегнала дълбоко и навсякъде в политическия спектър в страната.  Обаче недоволството по адрес на Гърция, което се усеща в Германия, не може да се отрече, пише в кореспонденция от Берлин американският вестник. Според автора сред немците нараства убеждението, че Гърция сама трябва да реши дали да изпълни ангажиментите си и че Европа не трябва повече да преговаря.

Вчера лидерът на лявата гръцка партия, класирала се втора на изборите в неделя, обяви за нищожно споразумението за заема и отказа да влиза в коалиция с двете доминирали досега партии, които са привърженици на споразумението. И тъй като заемодателите - Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - настояват за бюджетни икономии от 15 милиарда долара до края на юни, вероятно този въпрос скоро ще излезе на преден план.

“Ню Йорк таймс” подчертава, че в Германия тонът на дебата по гръцката криза е много по разгорещен и враждебен, отколкото този за Испания или Италия.

Според експерти, цитирани от вестника, политическата цена, която ще плати Гърция за напускането на еврозоната, ще надвиши с много икономическата. Една от възможностите сега е тримата кредитодатели да отпуснат на Атина пари колкото да продължат да функционират държавните учреждения и да задържат остатъка до оправяне на политическата ситуация. Анализаторите обаче смятат за по-вероятно друго решение - кредиторите да се съгласят да предоговорят условията за отпускането на спасителния финансов пакет, пише нюйоркският вестник.

Но е налице и вариантът тройката да откаже да дава пари - нещо, което МВФ направи с Аржентина преди десетилетие, когато правителството в Буенос Айрес не изпълни условията по спасителния заем. Ако това се случи, твърдят мнозина експерти, Европа ще бъде готова, като се вършат тихи приготовления за излизането на Гърция от еврозоната, пише “Ню Йорк таймс”.

На темата за еврото е посветено и интервю на британския премиер Дейвид Камерън, публикувано днес в британския вестник “Дейли мейл”. В него Камерън, чиято страна не използва еврото като валута, заявява, че “никъде по не съществува валута, която да се управлява от повече от едно правителство”. По думите на премиера, за да има смисъл от еврото, страните от еврозоната трябва да разполагат с “по-координирана икономическа политика и много по-координирана дългова политика”.

Камерън, който в края на миналата година отхвърли новия европейски икономически пакт, защищава в интервюто позицията на британците да стоят извън еврозоната и “да правят нещата сами, за себе си и от себе си”. Но премиерът подчертава пред “Дейли мейл”, че е от интерес на Лондон възстановяването на икономическия растеж  в еврозоната, която заема 40 на сто от британския износ. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional