Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дмитрий Медведев обеща да остави на поста едва една пета от министрите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

Руският печат отразява и коментира вчерашното гласуване в Държавната дума. Парламентът утвърди за премиер бившия президент Дмитрий Медведев по предложение на досегашния министър-председател Владимир Путин, поел в понеделник поста държавен глава, посочват вестниците.

“Честит премиер!” - пише в заглавие официозът “Росийская газета”. “Страната получи премиер хуманист”, изтъква “Московский комсомолец”. Медведев обаче не успя да получи конституционно мнозинство, забелязва “Новая газета”.

Медведев бе одобрен за премиер с 299 гласа при 144 против.  За него гласуваха всички депутати от управляващата партия “Единна Русия” (238) и цялата група на либералдемократите (56).  Против бяха депутатите комунисти (92) и повечето представители на “Справедлива Русия”, напомня пресата.

Още не се знае кой ще бъде включен в правителството на Медведев. До седмица премиерът е длъжен да представи на президента своите кандидати, посочва електронният “Утро”.

След среща с Медведев депутати от “Справедлива Русия” заявиха, че той смята радикално да обнови състава на кабинета, пише мрежовото издание и цитира Генадий Гудков от тяхната фракция: “Медведев каза, че в правителството ще има обновление от близо 80 на сто”.  

Медведев обеща промени във Федералната агенция за младежта и намекна за оставка на и. д. министър на образованието и науката Андрей Фурсенко, информира “Ведомости”, като се позовава на депутати комунисти, разговаряли с новия премиер.

От всеки петима министри в новото правителство ще остане само един, заявил Медведев, без да споменава имена.

При гласуването в парламента Медведев “незнайно защо” не отвърна “на упреците и забележките, прозвучали в изказвания” на депутати от Думата, посочва “Московский комсомолец”. Новият премиер се пошегувал, че това би било “нехуманно” и обещал на всички конструктивно сътрудничество.

“Затова пък премиерът Путин сметна, че някои нападки на опозицията не бива да останат без отговор. Вместо своя избраник той прочете на поуморената вече зала почти половинчасова лекция” за проблемите на страната, пише вестникът.

“Стана ясно, че досегашният премиер внимателно е регистрирал всички критични нападки, насочени към властта (. . .) Залата ръкопляскаше с удоволствие: говореше човек, несвикнал друг да има последната дума, добавя “Московский комсомолец”.

Междувременно продължават протестите на опозицията в Москва.  Вчера столичната полиция е задържала близо 200 души - някои многократно, за опити да организират неразрешени акции, пишат всекидневниците, като се позовават на съобщение от органите на реда, цитирано от РИА Новости.

По време на организирания от опозицията т. нар. Марш на милионите в неделя срещу връщането на Владимир Путин на президентския пост в Русия избухнаха сблъсъци между демонстранти и сили на реда, мнозина бяха задържани. Оттогава на различни места в Москва спорадично се събират групи протестиращи. Те представят своите акции като “народно веселие” или “улични разходки”, информират руски медии.

Московската полиция твърди, че в повечето случаи служителите й само са предупреждавали хората да се разотидат и да спрат да нарушават обществения ред. И са  откарвали нарушителите в участъците, само ако те продължат противоправните си действия, отбелязва “Московские новости”.

В понеделник, когато Путин положи клетва като президент, бяха задържани близо 300 души, напомня вестникът. По данни на московската полиция, на  демонстрацията в неделя са били задържани над 400 демонстранти, а според опозиционери, цитирани в медиите - повече от 600.

“Опозицията заявява, че акцията с блуждаенето по булевардите е безсрочна. За 9 май обаче във връзка с Деня на победата не са предвидени никакви специални опозиционни прояви”, посочва електронният в. “Свободная преса”.

Както заявил вчера Сергей Удалцов, лидер на левичарско движение, в края на май или началото на юни в Москва може да бъде организирано ново протестно шествие - “Марш на милионите”, съобщава “Утро”.

Задържан отново днес и доставен в полицията, Удалцов обяви гладна и жадна стачка. Оплака се обаче от изостряне на язвата и бе настанен в болница, информира електронното издание “Газета”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional