Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изненадващото съставяне на ново коалиционно правителство в Израел заздрави позициите на Нетаняху

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Джеф Абрамович от ДПА

Една от най-големите политически изненади в Израел от години бе, че жителите на страната си легнаха в понеделник с очакването на сутринта да чуят новини за предсрочни избори, свикани от премиера Бенямин Нетаняху.

Вместо това обаче премиерът успя да извърши преврат, като обяви правителство на националното единство с центристката опозиционна партия Кадима и в резултат на това, по думите на политически анализатор, бе сформирано най-силното правителство в историята на Израел.

Сделката, която изненада на практика всички, предвижда центристката партия Кадима на Шаул Мофаз да се присъедини към дясно-центристката коалиция и да осигури на премиера подкрепата на 94 членове от 120-местния парламент.

Нетаняху има сега много по-голяма възможност да маневрира и да намали зависимостта си от  крайно националистическите малки партии, чието оттегляне от коалицията би довело до падането на правителството.

Главният въпрос е дали той ще използва новооткритата си свобода за действие и как.

“Това е най-силното правителство в историята на Израел”, каза дългогодишният политически анализатор Шломо Накдимон.

Министри, които приветстват сделката, казаха, че тя ще засили позициите на Израел срещу най-голямата му, според мнозина, заплаха - предполагаемите усилия на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

Ако през идната година е необходимо да се вземе решение за Иран, за предпочитане е Израел да има широк, обединен политически фронт, каза министърът на екологията Гилад Ердан.

Въпреки ширещите се през последните седмици слухове, че Израел скоро ще извърши военен удар по Ислямската република, за да осуети оспорваната му ядрена програма, нито Нетаняху, нито Мофаз споменаха Иран, когато начертаха целите на новото правителство на общата си конференция в Ерусалим.

Когато бе притиснат с въпрос, Нетаняху каза, че ще има сериозни дебати по темата, а Мофаз обяви, че правителството на единството ще се справи с всички задачи, свързани със сигурността, “премерено и отговорно”.

Когато бе в опозиция, Мофаз казваше, че преждевременна военна операция срещу Иран би била катастрофална и че сега не е подходящото време Израел да нанесе удар.

Мофаз каза също, че противно на изявленията на Нетаняху и други служители, най-голямата опасност пред Израел не е Иран, а заплахата Израел да стане двунационална държава, ако решението за две държави на израелско-палестинския конфликт не бъде приложено.

От местата, заделени за опозицията в Кнесета, Кадима критикуваше израелското правителство, че не полага достатъчно усилия за мир с палестинците, а Мофаз каза, че големите промени, които се случват в Близкия изток, изискват Израел да ускори, а не да забави, дипломатическия процес.

Той каза на пресконференцията вчера, че мирните преговори с палестинците са били желязно условие за влизането му в дясната коалиция на Нетаняху.

Той призова и палестинците да действат отговорно и да отговорят положително.

Набил Абу Рудейна, помощник на палестинския президент Махмуд Абас, реагира на сделката между Нетаняху и Мофаз, като призова Израел да използва предоставената му възможност с разширяването на правителството, за да ускори усилията за постигане на мирно споразумение с палестинския народ.

Палестинското изявление съдържаше палестинските условия за подновяване на мирните преговори, които включват създаването на палестинска държава в границите от 4 юни 1967 г. и спиране на израелската заселническа активност на Западния бряг и Източен Ерусалим.

Нетаняху досега отказваше да отстъпи пред палестинските искания с думите, че преговорите трябва да започнат без условия.  Дали той ще промени позицията си сега, когато Мофаз е в правителството му? Или Мофаз ще преглътне недоволството си от липсата на мирен процес?

“Премиерът, с Кадима на своя страна, е способен да заеме по-центристка позиция по въпроси, свързани с палестинците и със заселническата активност. Но въобще не е ясно дали той иска да направи това”, писа в “Таймс от Израел” главният редактор Давид Хоровиц вчера.

Хоровиц добави обаче, че Нетаняху има сега възможност за маневри, ако иска това. “И американците, и останалата част от международната общност много добре ще разберат това”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional