Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Неубедителната опозиция помогна на управляващите партии в Сърбия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Танюг

Неубедителната опозиция и нейният неуспех да се наложи като алтернатива на управляващите партии доведе до това гражданите на Сърбия, макар и засегнати от икономическата криза, да дадат значително мнозинство от гласовете и доверието си на партиите, които ръководеха страната през последните четири години, смятат анализатори.

Професорът от Философския факултет и социолог Йово Бакич и професорът от Факултета по политически науки Зоран Стоилкович са единни в оценката си, че опозиционните партии не успяха да предложат алтернативна политика, която би привлякла доверието на гражданите и позволиха формирането на такава коалиция, каквато досега бе на власт. Благодарение на това, смятат те, актуалният управляващ елит в Сърбия успя да бъде един от редките в Европа, който ръководи страната по време на икономическата криза, а пък не преживя разгром на изборите.

Изразено в цифри, опозиционните партии, събрани в  коалиция около Сръбската прогресивна партия, заедно с Демократическата партия на Сърбия  успяха да спечелят общо 35,6 процента от гласовете или 94  манадата в парламента, докато досега управляващите партии  /коалициите около Демократическата партия и Социалистическата паритя на Сърбия, Обединени региони на Сърбия и Съюзът на унгарците от Войводина /спечелиха доверието на гражданите, което им даде общо 134 мандата, а с това и възможност  да формират много по-стабилно мнозинство в парламента, отколкото са имали досега.

Интересно е да се отбележи в този смисъл, че дори без  Либерално-демократическата партия, която бе опозиционна партия, но гласува за определени европейски закони, партиите, които претендираха да поемат властта, имат едва 42 процента от гласовете, докато сътрудничеството на Либерално-демократическата партия с актуалните управляващи партии, за което се говори широко сред обществеността, им позволява доминиращо мнозинство в парламента със 154 мандата. Бакич смята, че избирателите просто не са  видели в опозиционните партии достатъчно силно предизвикателство към  управлващите партии.

Изглежда, че се отрази липсата на доверие изобщо в политическия елит, макар избирателната активност да бе достатъчно голяма, каза той и  уточни, че това се вижда във факта, че двете най-големи партии, т.е коалициите около тях са получили малко над 20 процента от гласовете.  Бакич добави, че има впечатлението, че гражданите продължават да избират между лошото и по-малко лошото и посочи, че не трябва да се забравя, че някои управляващи партии в предизборната кампания се държаха като опозиционни. Това можеше да доведе също до определени заблуди, например коалицията около Младжан Динкич влезе в парламента и това е нещо, на което може да се учудваме след  всичко, което Г17 плюс направи като партия през последните десет години, заключи Бакич.

Анализаторът Зоран Стоилкович твърди, че причината за добрите изборни резултати на партиите, които формираха предишната власт, не е тяхното качество, а е увереността на избирателите, че нищо съществено не може да се промени.  Ако коректно погледнете резултатите, гражданите дадоха един вид наказателен вот освен на радкалите, които заради своеволието на Шешел  паднаха под изборния праг, преди всичко на Сръбската прогресивна партия и коалицията около Демократическата партия, заяви Стоилкович.

Той заключи, че става въпрос не за оценяването на по-малко или повече успешната работа на правителството, а за спецификата на ситуацията в Сърбия, в която “опозицията е неубедителна”.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional